Så här laddar en F1-mästare

SPORTBLADET

I klädd enbart kalsonger, skönt avslappnad på en massagebänk.

Så inledde Sebastian Vettel jakten på sin andra VM-titel tidigt i morse. Här är hans egen berättelse om de sista hemliga förberedelserna.

Faktum är att Sebastian Vettel troligen är världsmästare när du läser detta.

Han behövde bara ta en enda poäng i Japan tidigt i morse för att vara den yngsta föraren i F1-historien som försvarat en VM-titel.  Han har dominerat mästerskapet ända sedan i våras. Han har tagit 12 pole position, vunnit nio lopp, varit tvåa fyra gånger, inte brutit ett enda lopp och aldrig varit sämre än fyra.

Upprepar ritualer

– Hans prestation är helt fenomenal, han dominerar F1 som ingen annan har gjort, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till FAZ.

Inför varje lopp förbereder sig 24-årige Vettel sig på samma sätt, med samma ritualer och de startar ungefär 90 minuter före loppet när han alltid äter samma sak:

– Två småbitar kalvfilé, ångkokta grönsaker och lite ris, berättar Sebastian Vettel för Bild am Sonntag.

Från och med en timme före start så är det ingenting som sker av en tillfällighet längre.

60 minuter före start:

En timme före start sitter Sebastian Vettel i bara kalsongerna på massagebänken, han lägger sig ner och hans fystränare, finländaren Tommi Parmakoski tar hand om hans kropp.

Går in i sig själv

– Han masserar ryggen, nacken och baken, det är rätt viktigt, men han har bara lite olja för jag tycker inte om när kroppen känns så kladdig, säger Sebastian Vettel till tidningen och berättar att han ofta slumrar till en stund.

– Jag går igenom starten och första kurvan i huvudet. Då går jag helt in i mig själv och så kör jag igenom loppet i huvudet en gång till.

Sedan förflyttar han sig till det lilla rum som är färdigställt för honom.

Ofta en skrubb utan fönster och inte större än åtta tio kvadratmeter. Där finns en stol, en massagebänk och en hylla med hans brandtåliga underställ, hans hjälm och racingskorna.

– Det fungerar fint, det viktigaste är att det finns en dörr att stänga så att jag får lite lugn och ro, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1