Piraterna krossade Indianerna i finalen

SPORTBLADET

På väg mot första SM-guldet

Det är fördel Piraterna i kampen om SM-guldet i speedway.

Motalalaget vann den första finalen mot Indianerna med hela 51-39.

- Ingen hade trott att vi skulle vinna med 12 poäng. Vi hade varit nöjda med ett par pluspoäng, säger Jonas Davidsson.

Piraterna har aldrig blivit svenska mästare, men det är väldigt, väldigt nära nu. Indianerna – som vann lagens båda möten i elitserien – blev överkörda i den första finalen på Biltema arena i Motala.

Efter fem heat var ställningen 15-15. Då satte Piraterna in den matchavgörande stöten genom att rada upp två femettor, först genom Jonas Davidsson och underbarnet Piotr Pawlicki, sedan genom Linus Sundström och Greg Hancock, 41.

Hyllas efter varje match

Den evigt unge amerikanen, som redan har säkrat VM-titeln, tog totalt nio poäng och bidrog med minst lika mycket i depån.

Lagkamraterna hyllar honom efter varje match, och det finns en anledning till det.

– Har jag en dålig dag sitter jag och surar i mitt hörn. Han är överallt, pushar på och mekar med sina lagkompisars cyklar. Jag beundrar honom. Det är en ödmjuk och bra kille. Jag kan säga hur mycket gott som helst om honom. Han är alltid sist i väg från alla tävlingar, stannar hos varenda ”kotte” som vill prata. Många säger att han är för snäll, så det är riktigt kul att han kunde bli världsmästare, säger Jonas Davidsson, som med tolv poäng blev Piraternas bäste poängplockare.

Motalalaget har onekligen skaffat sig ett bra utgångsläge inför returen, men Davidsson vågar inte ta ut något SM-guld i förskott.

– Det är långt i från klart. Nu är det viktigt att vi åker till Kumla med rätt inställning. Vi måste fokusera om och det ska inte vara något problem i det här laget, säger han.

Indianerna, som bara vann tre av de 15 heaten, vill helst glömma det första finalpasset.

”Allt kan hända”

Ryan Sullivan blev påkörd av Przemyslaw Pawlicki i sitt första heat och fördes i ambulans till sjukhus i Linköping. Den rutinerade australiensaren var vid medvetande men klagade över smärtor i bröstet.

– Troligtvis handlar det om en revbensfraktur, säger lagledaren Daniel Andersson.

En annan nyckelförare, VM-stjärnan Antonio Lindbäck, blev utan poäng i sina två första heat. Även lagkaptenen Piotr Protasiewicz, som bara bidrog med två poäng på sina tre heat, hade en minst sagt dålig dag på jobbet.

Inte mindre än 6 200 personer såg den första finalen i Motala. Det betyder nytt publikrekord – med 1 400 människor.

Returmötet avgörs under onsdagskvällen, på motorstadion i Sannahed.

– Tolv poäng har vi en stor chans att hämta in. Vi har hemmaplan och grabbarna är taggade. Allt kan hända, säger Daniel Andersson, Indianernas lagledare.

Han kommer då att ersätta Ryan Sullivan med Grzegorz Zengota.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway