Vad finns egentligen att riskera för Anja?

SPORTBLADET

Kristoffer Bergström: Vill
se Anja Pärson i VM 2013

Garmisch. Mitt blod kokar varje gång det pratas om en ny förlängning av Anja Pärsons karriär.

Men det är inte henne jag blir arg på. Det är på dig som tycker att hon ska lägga av.

Anja Pärson hoppas fortsätta två år till. Du som stör dig på det borde köpa en kanin. Döp den till något fartigt, kanske Lightning Shadow eller Turbo-Emelie, och sök upp din lokala hoppklubb. SM hålls i Västerhaninge i april och jag klagar inte om du efteråt pensionerar djuret mot dess vilja. Den karriären äger du.

Resten kan du väl vara tyst om?

Borde tysta klagomålet

Efter förra säsongen drällde eländiga mejl in till mig. Läsare punktade upp hur oansvarsfull Anja Pärson var som inte slutade. Herregud, här fanns ju ett idrottsligt arv att vårda. En wikipediasida att hålla snygg. Och tänk hur hård snön skulle kännas mot den åldrande kvinnokroppen!

I dag flyger en 29-åring hem från Tyskland efter en skadefri säsong med två VM-brons i packningen. Det borde räcka för att tysta klagomålen, men jag vill ta det två steg längre:

Även om Anja Pärson hade slutat tolva som bäst var det klokt att fortsätta. Och även om hon fnissar sig fram till Schladming-VM 2013 och blir tjugotrea är det klokt.

För vad finns att riskera?

Snabbast i världen på flacken

Med fjortonårig rutin från världscupen ligger inte Pärson värre till för krascher än någon annan. Hittills har hon klarat sig från invaliditetshotande olyckor och riskerna är inte högre nu än tidigare. Så visst kan hon tänka på familjen, men det ska i så fall alla andra fartåkare också göra.

Med sin kraftfulla men lite sega åkning blir det inga fler slalommedaljer, men i flacka fartpartier utan is är hon snabbast i världen och kan fortsätta vara det i två år till.

Då kvarstår påståendet att en karriär vanäras om den blir för utdragen. Det är dravel som råkat gå från talesätt till åsikt. Varför sluta när man är på topp? Vad är sorgligt med att Anja tog två VM-medaljer i stället för de fem hon tog 2007? Eller om hon blir utan pallplatser som majoriteten av världseliten? Svider det så att se Gammel-Pärson köra får du zappa, det finns program där pensionerade idrottare dansar eller leker hinderbana.

Jag vill klargöra att Anja Pärson lämnar olika besked beroende på när du frågar. Dag ett är barnalängtan för stor, dag två verkar Sotji-OS realistiskt, dag tre vill hon bara sova. Men om hon fortsätter ska vi inte oroa oss för fysiken eller tekniken. Och bär satsningen mot VM 2013 ska vi jubla.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint