Mejla

Robert Laul

Laul: En hästhandlare från Schweiz smiter med guldet som MFF behöver

SPORTBLADET

Stjärnorna spelar från start.

Solen har sagt att den ska skina.

Och fotbollsfansen ropar i kör: mot Swedbank Stadion.

Synd bara att en hästhandlare från Schweiz smiter med allt guld.

I fjol lockades ynka 2 500 personer till Råsunda för mötet AIK–IFK Göteborg (1–0). Ungefär lika illa vid tidigare års supercupfinaler. Nu väntas ett trendbrott med siffror uppemot 10 000 åskådare på Swedbank Stadion i Malmö. Väderleksrapporterna talar om fem plusgrader och sol. Både MFF och Helsingborg kommer med i princip ordinarie startelvor vilket innebär att det inte är så jättelångt till FC Köpenhamn-klass (just nu, det kan se annorlunda ut efter sommaren).

Johan Dahlin saknas visserligen i hemmamålet (magmuskeln) men tillsammans med Ivo Pekalski (hälsenan) är det de enda FCK-tränar...f’låt MFF-tränaren Roland Nilsson måste klara sig utan. Tvärtom har han ett så kallat angenämt problem vem av Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad som startar till vänster. Förhandstipsen talar om Durmaz men bli inte förvånade om Hamad, Malmös nya nummer tio, kliver ut där (FCK:s vänsterytter Jesper Grønkjær har också tian men det visste ”Rolle” redan).

Helsingborg startar med sina elva formstarkaste spelare vilket innebär Marcus Bergholtz till vänster på mittfältet. 21-åringen var utlånad till Ängelholm i fjol och har gått ännu mer framåt under försäsongen – en potentiell genombrottsman 2011.

Vi snackar om en match mellan fjolårets allsvenska dominanter inför storpublik i solsken med spelare som Alexander Gerndt, Guilermo Molins, Rasmus Jönsson, Agon Mehmeti plus ex-landslagsveteranerna Daniel Andersson och Erik Edman.

Båda lagen med en positiv försäsong i ryggen, framför allt HIF.

Men där tar det roliga slut. För vi måste tyvärr snacka lite pengar också.

Klubbarna går lottlösa

De allsvenska föreningarna behöver öka sin omsättning från i snitt sex miljoner euro till 12–14 miljoner euro för att komma i kapp länderna man i första hand konkurrerar med – Österrike, Belgien, Danmark och Norge. Det utspelet gjorde blivande förbundsbasen (?) Lars-Christer Olsson i går.

En bra början, om än väldigt liten, är att intäkterna från supercupfinalen hamnar hos klubbarna som spelar matchen. Inte i fickorna på ett schweiziskt TV-rättighetsbolag, ägda av Philippe Huber, ”Hästhandlaren” kallad då han varit inblandad i ägarbilden kring Malin Baryards ridhästar.

Kentaro betalade 2010 cirka 1,5 miljarder kronor för TV-rätten till svensk fotboll i fem år framåt. Den såldes sedan vidare till TV4-Gruppen. Men i det ursprungliga avtalet med Svenska Fotbollförbundet – som äger arrangemanget supercupfinalen – finns en punkt att Kentaro har rätt till i princip samtliga intäkter.

Malmö FF och Helsingborg går mer eller mindre lottlösa.

Ansvarig gick inte att nå

– Matcherna ägs av Kentaro genom TV-avtalet. De tar alla intäkter. Vi har lämnat en offert för att spela årets final på Swedbank Stadion i Malmö. Då handlar det om att täcka kostnader, vi gör ingen ekonomisk vinst på matchen, den går i så fall till Kentaro, avslöjade Malmös dåvarande vd Pelle Svensson när jag intervjuade honom strax innan han avgick.

Ordöranden för den samarbetsorganisation, Svensk elitfotboll, som förhandlar TV-avtalet är Elfsborgs starke man Bosse Johansson, ”Bosse Bank” kallad. Han gick inte att nå igår för att svara på varför han skrivit under detta avtal. Å andra sidan är en av ”Bosse Banks” paradgrenar att underteckna dokument med innebörder han själv inte tycker är något att ha.

Skämt åsido.

Vem vinner matchen?

Vem vill vinna matchen? är en bättre fråga.

Inget lag som vunnit supercupen har placerat sig bättre än trea i kommande allsvenska. Jag har precis tippat Malmö FF trea och Helsingborg etta. Det verkar alltså som att MFF-fansen får jubla i eftermiddag.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Robert Laul

Publisert: