Wennman: Birmingham stal två poäng – det har varit ett sånt år

SPORTBLADET

LONDON. Birmingham låg under nedflyttningsstrecket. Manchester United var på väg mot ett guldryck.

Så naturligtvis stal Birmingham två poäng av United när klockan stod på 89.01 – efter ett mål som kan ha varit både foul, hands och offside.

Det har varit ett sånt år.

Det har varit helt galet – och rätt underbart.

Det spelas tre matcher i kväll (Chelsea–Bolton, Wigan–Arsenal och Liverpool–Wolves), sen stänger Premier League butiken för hösten 2010.

Fortsätter våren 2011 på samma sätt får extremistfansen tjacka valium. Vi andra får njuta av allt det oförutsägbara, av svängningarna, av den tokiga tabellen.

Det är givetvis ingen skräll att Man United (fortfarande obesegrat) går in i det nya året som serieledare.

Det är däremot sensationellt att laget tappat sex poäng i slutsekunderna mot sämre lag på bortaplan – det har alltid varit Sir Alex kännetecken att strypa såna möjligheter. Vad det kommer att betyda i slutändan återstår att se.

Men vad ska man säga om de här tabellplaceringarna?

2) Manchester City

5) Chelsea

6) Bolton

7) Sunderland

8) Blackpool

11) Liverpool

15) Aston Villa

Jag vet inte vilket som är otroligast. Jo, förresten – det är väl nykomlingen Blackpools formidabla succé. 2–0 mot Sunderland borta i går... laget måste krokna fullständigt för att missa nytt kontrakt.

Vän Av Ordning, Herr Besserwisser och Mr Gnällspik påpekar förstås att lagen spelat olika antal matcher, allt mellan 17 och 20. Det är bedrövligt – jag fattar fortfarande inte att Chelsea–Man United kunde skjutas upp 27 timmar före kick off på grund av halkrisken på trottoarerna – men när det nu är som det är får vi faktiskt acceptera tabellen som den ser ut. Vi kan inte gå omkring och räkna poäng som inte är inspelade än. Kan vi vara överens om det?

Manchester City, exempelvis, struntar högaktningsfullt i att grannen United har två matcher till godo. City njuter ändå av att vara med i toppen på samma antal poäng. Under några timmar i går ledde City till och med högsta ligan – för första gången sen 1929 (!) – efter 4–0-krossen mot det allt sämre Aston Villa.

Molnets Broder, Mario Balotelli, gjorde tre mål (två på straff) och är kung i City i dag trots prat om hemlängtan och en uppsyn som endast en blind mor kan älska. De ljusblå är i högsta grad med i racet nu, de har bara förlorat en ligafight av de senaste tio, och i den matchen (mot Everton) var de förkrossande överlägsna i 75 minuter.

Grannen United sitter med den bättre pokerhanden, men de har bland annat ett smådesperat Chelsea på bortaplan och derbyt mot City kvar att klara av. United imponerar stort genom att alltid ta poäng även i matcher där det inte funkar friktionsfritt, men har inte i längden råd att tappa poäng som i går.

Efter Dimitar Berbatovs eleganta 1–0 borde ett United av gammal god mästarklass hållt undan. Det må vara att Birminghams Nikola Zigic, världens längsta människa, brunkade sig fram (med våld och händer?) och serverade en offsidestående Lee Bowyer före 1–1 – men det var sällan sånt som United råkade ut för innan Den Galna Hösten 2010.

Själv satt jag på White Hart Lane och såg Tottenham passera Chelsea efter 2–0 mot Newcastle. Och där var det i alla fall inga överraskningar: Gareth Bale och Aaron Lennon forsade fram som OS-sprinters på kanterna och gjorde varsitt mål. Dessutom: det regnade, så som det tammefan alltid gör på den arenan.

Förtjänar att kallas Tot-TEN-ham

Även om man sitter med plaskblöta anteckningar är det ändå en tjusning att vara placerad så nära planen som på The Lane. Man hör alla glåporden mellan spelarna, tränarna och domarna. Man imponeras av tempot. Man fattar hur ont det gör i närkamperna. Man inser spelarnas skicklighet att göra saker i fart; man är banne mig ingen dålig idrottsman om man spelar fotboll på den här nivån.

Nu blev Spurs decimerat till tio man för andra matchen i rad (Younes Kaboul, vad sysslade du med?) och förtjänar namnet Tot-TEN-ham, men precis som mot Villa senast gjorde de mål ändå. Harry och kompani är på G, de tänker slåss om guldet de också.

Stöka undan nyåret nu och fortsätt gärna i samma stil, Premier League.

ARTIKELN HANDLAR OM