F1-teamen förlorar hundratals miljoner

SPORTBLADET

Inställda premiären dyrbar

Foto: Reuters
Bahrains F1-lopp ställs in.

Premiären i Bahrain är inställt.

Det kostar F1 667 miljoner kronor.

I och med att F1-premiären i Bahrain har ställt in så förlorar F1 också stora inkomster. Enligt Formula 1 Money så handlar det om 667 miljoner kronor (100 miljoner amerikanska dollar) och den stora förloraren är teamen.

Ferrai förlorar mest

De tolv teamen har alla kontrakt med olika sponsorer och i avtalen finns klausuler som gör att sponsorerna inte behöver betala hela den överenskomna summan om ett race ställs in. Totalt beräknas teamen förlora 267 miljoner kronor (40 miljoner dollar) och det team som tappar mest sägs vara Ferrari. Det italienska teamet är det stall som har mest sponsorintäkter och deras förlust beräknas ligga på 73 miljoner kronor.

Huvudsponsorn av tävlingen i Bahrain är flygbolaget Gulf Air och de slipper betala ungefär 40 miljoner kronor för rättigheterna, vilket är ungefär hälften av vad reklamen på banan kostar. Därmed förlorar Private-Equity-Firma CVC stora inkomster, det är en firma som tillhör Formula One Adminstration.

Men anmälningsavgiften i från Bahrain kommer Bernie Ecclestone inte att ta emot, han slipper även betala för frakten av material. Den styrs om till Australien och premiären där den 27 mars.

– Den summa som arrangören normalt sett betalar kommer de inte att betala, säger Bernie Ecclestone till Daily Telegraph.

Problem med kalendern

– Jag kräver inga pengar för ett race som inte körs. Om deras försäkringar för förlorade inkomster, biljettförsäljning och så täcker något vet jag inte.

Arrangörerna hade i fjol inkomster på mer än 93 miljoner kronor bara i biljettintäkter och sedan tillkommer andra intäkter vid ett sådant evenemang.

Bernie Ecclestone påtalar att FOM inte har någon försäkring som täcker det som inträffat i Bahrain.

– Det som hänt är otroligt ledsamt och sorgligt, för en månad sedan såg alla fram emot tävlingen. Det finns inga problem för oss att köra där när allt är lugnt igen och vi hoppas att det lugnar ner sig och då ska vi försöka att köra ett race där.

Det stora problemet är att få in en sådan tävling i kalendern, Abu Dhabi har erbjudit sin hjälp för att köra de två racen veckorna efter varandra. Trots det kan det bli problem med logistik och att få in en tävling extra i schemat, inför årets säsong var det sagt att det för första gången skulle bli 20 tävlingar, i fjol var det bara 19.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1