Vården av Kubica får kritik – av kartläsaren

SPORTBLADET

”Vi tappade mycket tid”

1 av 9 | Foto: Reuters

Robert Kubicas kartläsare är mycket kritisk efter rallyolyckan.

Mot arrangören, mot sjukvårdspersonalen och mot bilen.

- Vi borde inte få köra i bilar som har så lite skydd fram, säger Jakub Gerber.

Han klarade sig oskadd, men hans chaufför Robert Kubica ligger på sjukhus och det är fortfarande osäkert om F1-föraren Kubica blir helt återställd.

- Vi visste att det var halt och det var vi förberedda på, men vi slirade in i skyddsstaketet och tryckte ut det och sedan kraschade vi i nästa skyddsstaket och det borrade sig in i bilen, säger Jakub Gerber till Gazzetta dello Sport.

- Jag kände direkt att det var allvarligt. Robert slog huvudet i ratten och hade ett igenmurat öga. Han var medvetslös och jag klättrade ut genom fönstret eftersom det inte gick att öppna dörren.

Han berättar att sjukvårdspersonalen var på plats direkt, och att brandkåren kom strax efter. Ändå är han kritisk:

- Det tog mer än en halv timme för dem att få ut honom ur bilen. Det första gänget på plats hade inte den riktiga metallsaxen och var tvungen att vänta på den. Sedan kunde helikoptern inte landa och det gjorde att vi tappade mycket tid.

Inget misstag av Kubica

Han är också kritisk till att arrangörerna och till att skyddsstaketet bestod av två delar.

- Det fanns ingen anledning till att ha en öppning där, men framförallt ska inga bilar ha så lite skydd fram. Det är inte första gången som det händer en sådan olycka. Där borde bilsportförbundet hitta på någonting som kan skydda cockpit bättre.

Snacket om att olyckan skedde sedan Robert Kubica gjort ett misstag håller han inte med om:

- När det är tävling försöker man alltid att köra så fort som möjligt. Robert är en sådan människa som alltid ser framåt, han är väldigt precis, han kör snabbt och rent - Han är en komplett förare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1