Alfelt: Malmö hittade tillbaka till guldspelet

SPORTBLADET

MALMÖ. Alla säger att utvisningen knäckte Halmstad.

Jag tror inte det.

Malmö växlade upp efter en trög första halvlek och visade den klass laget har. Det avgjorde mycket mer än att Halmstad blev en man mindre.

Hur många gånger har du inte hört att det svåraste som finns är att möta ett lag som fått en man utvisad. Normalt backar ett sånt lag ner och täpper till ännu mer bakåt så varför skulle HBK vara ett undantag?

Det tog tre minuter och 19 sekunder för MFF att kvittera efter utvisningen. Ytterligare en minut och 18 sekunder senare vände Jeffrey Aubynn till 2–1 med en snedträff från cirka 20 meter.

Att skylla två så snabba mål på att en snedtändande mittfältare skickats av planen är inte bara fånigt – det vittnar om total okänsla för hur fotbollens psykologi fungerar.

En taktisk succé

Pep gillrade en fälla för Malmö med ett tre mot två i det centrala mittfältet. Ivan Diaz, Rául Ruiz och framförallt Jonas Saevarsson gjorde jobbet alldeles utmärkt.

Wilton Figueiredo försvann ur matchbilden. Aubynn tvingades säkerhetsspela och Malmös kantspelare Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad blev för individuella en dag då de inte var på topp.

Första halvlek var en taktisk succé för Halmstad men den kostade svett, kraft och massor av ork. Malmö justerade i paus för att hitta tillbaka till det snabba passningsspel som gav guld förra säsongen och det var det mycket mer än utvisningen som avgjorde.

Möjligen kan man hävda att Zamoras dumma knytnävsslag sänkte den offervilja Halmstad levt så framgångsrikt på men det förklarar ändå inte den blixtsnabba vändningen.

Agon – årets anfallare?

Malmö är ett oerhört starkt offensivt lag. Jimmy Durmaz lyckades inte med speciellt mycket i går och Hamad blev bra först när han flyttats över till den vänsterkant där han mer naturligt kan rycka in mot mål ifrån. Daniel Larsson och Agon Mehmeti kan bli det här årets vassaste anfallsduo.

Aubynn och Ricardinho var genomgående Malmös bästa men man kan inte blunda för att Guillermo Molins inhopp sammanföll med vändningen.

Roland Nilssons behandling av Molins förvånar om det är som Gische säger att han nu när han överraskande petats för en tredje period på tre år ännu inte fått någon motivering av sin tränare.

Något stämmer inte, men å andra sidan är det svårt att klandra en guldtränare vars lag nu redan toppar allsvenskan igen.