Vasaloppet

Pengaregn över Britta Johansson Norgren

Vann Vasaloppet för andra gången

Av: 

Jacob Larsson

SPORTBLADET

Britta Johansson Norgren vann Vasaloppet.

Nu kan hon tjäna mer pengar på långloppscupen än vad Charlotte Kalla och Ebba Andersson gör i världscupen.

– En helt otrolig dag, säger hon i SVT:s segerintervju.

Under tuffa förutsättningar, med tungt snöfall och starka vindar, kunde Britta Johansson Norgren vinna Vasaloppet för andra gången.

– En helt otrolig dag. Det har varit otroligt jobbigt. Jag har varit helt slut sedan Evertsberg. Jag känner en extrem lättnad, säger hon i SVT efter segern och värderar sin seger:

– Den här segern betyder väldigt mycket mer än den förra. Det var otroligt tufft och jag har varit förkyld så jag tycker jag har gjort ett sjukt bra lopp idag.

Segern ger henne drygt 100 000 kronor. De pengarna är inte de enda hon kan sätta in på banken i år.

Bara Myhrér och Hansdotter tjänade mer i fjol

35-åringen, som deltagit i tre OS och tre VM, har sedan 2016 deltagit i Långloppscupen, Visma Ski Classics. Den senaste säsongen vann hon totalsammandraget vilket gav henne cirka en miljon kronor – bara André Myhrer och Frida Hansdotter körde in mer av vinteridrottarna.

Då, 2017/18, vann hon inte Vasaloppet.

Det gjorde hon i år, och hon leder också årets upplaga av Långloppscupen, där prispengarna för totalseger ger drygt 300 000 kronor. Priset för en enskild seger i cupen ger minst 50 000 kronor. Johansson Norgren har vunnit fyra lopp så här långt.

Kör in mer än VM-guldmedaljörerna

Därmed kommer 35-åringen högst troligt köra in en större summa prispengar än Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ebba Andersson. En seger i världscupen ger nämligen 90 000 kronor, och varken Andersson eller Kalla har vunnit i år. Inte heller kommer de vinna den totala världscupen, eftersom Therese Johaug är fullständigt överlägsen.

Det ska dock nämnas att ett privat företag finansierar långloppscupen, medan förbunden står för prispengarna i världscupen.

Lina Korsgren slutade tvåa och Katerina Smutna kom trea.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket har VM-åkarna tjänat

ÄMNEN I ARTIKELN

Vasaloppet

Britta Johansson Norgren

Längdskidor