Svenskstjärnornas klubb lägger ned

avDaniel Sörensen

Foto: Zsolt Szigetvary / TT / NTB Scanpix
Elin Eldebrink i Yakin Dogu.

Storklubben Yakin Dogu – som så sent som tre dagar sedan spelade final i den turkiska dambasketligan – lägger ned.

I laget huserar två av Sveriges största internationella stjärnor – Elin Eldebrink och Amanda Zahui.

– Jag blev helt chockad, det var bara några dagar sedan vi spelade final. Det var chockerande att de beslutade att lägga ned på stört, säger Eldebrink till Radiosporten.

Yakin Dogu, en gigant inom den turkiska dambasketen, meddelar att klubben kommer att lägga ned.

Beskedet kommer bara tre dagar efter att klubben spelade den avgörande finalen i KBSL, den turkiska högstaligan, mot Fenerbahçe. Yakin Dogu förlorade finalserien med 1–3 i matcher.

Lagets svenska stjärna, landslagsspelaren Elin Eldebrink hade redan planerat för att flytta innan beskedet kom. Men hon blev ändå väldigt ledsen när hon fick höra om planerna.

– Jag har inte kontrakt för nästa år, men det är jättetråkigt att höra att en klubb som man precis spelat för, kämpat för och vunnit flera mästerskap med ska lägga ned. Det är otroligt tråkigt, säger hon i en intervju med Radiosporten.

Avslöjar inte flytten

Yakin Dogu spelar sina hemmamatcher i Istanbul, men är egentligen hemmahörande på norra Cypern. Den del av ön som tillhör Turkiet.

– De skulle vilja spela sina matcher på norra Cypern, men de får inte det för det turkiska förbundet och internationella basketförbundet. Att de inte får göra det är en av anledningarna till att de lägger ned. Vi har inga supportrar i Istanbul. Det är nästan inget folk på matcherna, säger Eldebrink.

Hon har en ny klubb på gång, men vill inte berätta exakt vilken det är innan det är helt klart. Men att den hör hemma i ”södra Europa” vågar hon i alla fall avslöja.

Jobbig sits för Zahui

För landslagskollegan och WNBA-proffset Amanda Zahui är nyheten om nedläggningen lite värre – detta på grund av att hon precis har skrivit på ett avtal med klubben.

Förra säsongen tillbringade hon i tjeckiska USK Prag, men det är oklart var hon tar vägen nu.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM