Delryd delad världstvåa i höjd

Foto: Magnus Wennman

avEmelie Fredriksson

SPORTBLADET

Fabian Delryd har målats upp som ett stort framtidshopp.

Men i dag klev 21-åringen rakt in i världstoppen med ett hopp över 2,33.

– Det känns nästan overkligt. Jag bara skrek och vrålade, säger han till Sportbladet.

Fabian Delryd gick in i utomhussäsongen med målet att hoppa över 2,30. 

Det såg han till att klara redan i andra tävlingen. 

21-åringen slog till med hela 2,33 – pers med åtta centimeter – på hemmatävlingen Täby Open idag.

Redan under inhoppningen förstod talangen att det kunde bli höga hopp. Han var felfri över 2,27, tog 2,30 i andra och flög sedan över 2,33 i första försöket utan att vara på ribban. Efter tävlingen, då han persade tre gånger, var han såklart överlycklig.

– Det känns nästan overkligt. Att överträffa mitt mål för hela säsongen redan nu i maj, det är rätt skönt, säger han.

”Jag bara skrek och vrålade”

Vad tänkte du när du flög över 2,33?

– Jag tänkte ingenting, bara skrek och vrålade. Jag var så glad men tänkte väl att jag skulle lugna ner mig och försöka på 2,36. Men jag var inte riktigt nära, det hade varit en rejäl urladdning.

Med hoppet över 2,33 är han i år bara sämre än regerande världsmästaren Mutaz Essa Barshim, som noterats för 2,40, och delad världstvåa tillsammans med syriern Majd Eddin Ghazal.

– Visst, det är tidigt på säsongen men oavsett så tycker jag att man kan snacka världselit med 2,33. Det är ett kliv uppåt. Jag vet att jag länge haft de fysiska förutsättningarna, att få ut det på tävling och börja nå min potential är en bra känsla, säger Delryd och tror att det finns mer att hämta i år.

”Möjlighet att tjäna pengar”

Vad betyder det här för sin fortsatta satsning och målsättning?

– Det betyder jättemycket. Jag vet inte riktigt hur det fungerar, men nu när jag kommit upp på höjden så tror jag att det finns möjlighet att bli inbjuden till större galor och börja tjäna pengar på friidrott.

Hur firar du den här tävlingen nu? Gott käk, fler hopp?

– Ja, det blir nog något gott att äta. Hoppmässigt får jag ta det riktigt lugnt några dagar. Jag har aldrig tidigare varit upp och belastat så här, så skaderisken har skjutit i höjden. Det är bara att ta det lugnt och låta det här sjunka in.

Det nya personbästat placerar Delryd på en fjärdeplats genom tiderna i Sverige, bakom Patrik Sjöberg, Stefan Holm och Linus Thörnblad.

Hans tidigare högsta hopp kom i vintras då han klarade 2,25.

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM