”Svårt när pappa heter Björn Borg”

Mats Wilander om löftet: ”Skapa en egen identitet”

Australian Open är här, men svenska herrspelare lyser med sin frånvaro.

Mats Wilander ser dock ljust på framtiden – tack vare Leo Borg, 15.

– Han kan mycket väl vinna en grand slam, säger Wilander.

I mitten av 80-talet kryllade det av svenska spelare i Australian Open.

Så ser det inte ut längre.

Johanna Larsson, 30, och Rebecca Peterson, 23, deltar på damsidan och Robert Lindstedt, 41, spelar i vanlig ordning i dubbeln – men ingen av Ymer-bröderna deltar och således finns inte en enda blågul spelare på herrsidan.

Det förvånar ikonen Mats Wilander.

– Det är lika förvånande nu som det är konstigt hur det var på 80-talet, att vi hade så många spelare på den tiden, självklart tack vare Björn Borg. Det är konstigt att vi inte har några riktiga utmanare nu för tiden, säger 54-åringen, som vann Australian Open tre gånger (1983, 84 och 88).

”Bara en tidsfråga”

Men han ser ändå ljust på framtiden.

15-årige Leo Borg skördar just nu stora framgångar på juniornivå – och Wilander tror att unge Leo på sikt kan bli en kraft att räkna med.

Leo Borg.
Leo Borg.

– Sverige har några bra spelare, Leo Borg är på väg uppåt snart. Vi börjar om från ruta ett just nu och alla svenska resultat ger eko, men vi hajpar inte upp dem som ”nye Borg” eller ”nye Edberg”. Men det är bara en tidsfråga innan en svensk spelare får sitt genombrott och ärligt talat – det kan bli Leo Borg, säger Wilander till Sportbladet via Eurosport.

Vad tror du om hans framtid? Vad kan han uppnå?

– Å ena sidan är det svårt när din pappa är Björn Borg! Å andra sidan, när han väl blir av med den stämpeln tror jag att det faktum att han har Björn som pappa kan ta honom till en annan nivå. Att vinna en grand slam är möjligt, eftersom hans pappa vunnit elva. Jag tror att om Leo kämpar på och skapar sin egen identitet så har han stora chanser att bli framgångsrik, säger Wilander.

Leo Borg.
Leo Borg.

”Saknar svenska fansen”

Han är på plats i Melbourne och bevakar Australian Open för tv-kanalen Eurosports räkning. Han förväntar sig en bra stämning, men medger också att han saknar de svenska glansdagarna då Melbourne formligen invaderades av blågula supportrar.

– Självklart saknar jag de svenska fansen! Det var de som satte Australian Open på kartan igen. De kom till Melbourne Park på 80-talet och förvandlade det här till en grand slam eftersom de var så uppumpade när vi spelade. Det var de svenska fansens vallfärd hit som förvandlade det här till en turnering med Davis Cup-stämning – och det fick spridning på nationell nivå. Patriotismen runt Australien är större än i någon annan grand slam. Så ja, vi saknar de svenska fansen – de gjorde så mycket för Australian Open, säger Mats Wilander.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.