Sverige vidare till mellanrundan efter jätterysare

avDaniel Sörensen, Johan Flinck

NANTES/STOCKHOLM. Ny uddamålsseger och Sverige är vidare i EM.

Men flera av spelarna var kritiska efteråt – framför allt till anfallsspelet.

– Spelar vi så här mot Frankrike förlorar vi med 10–15 mål, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

Sverige hade en trygg ledning efter första halvlek, det var 10–5 till Blågults favör trots långsamt spel och ineffektivt skytte. Sverige höll dock en stabil ledning mot Polen fram till kvarten kvar.

17–13 blev då till 17–17, sedan gick Polen upp i ledning vid 19–18.

Men Sverige höjde sig och tog till slut en vinst. Det blev med minsta möjliga marginal: 23–22.

”Jag var katastrof i dag”

Efter matchen var flera av landslagsspelarna missnöjda med det egna spelet, framför allt det offensiva, trots att en plats i mellanrundan säkrades.

– Spelar vi så här mot Frankrike förlorar vi med 10–15 mål. Men vi brukar höja oss mot bättre motstånd, säger försvarsgeneralen Sabina Jacobsen.

Isabelle Gulldén instämmer.

– Vi hade ett krampaktigt anfallsspel i dag. Det blev för mycket i sidled. Så här får det inte se ut sen, säger hon och sågar samtidigt den egna insatsen.

– Jag var katastrof i dag. Men man får ha en riktigt dålig match. Och den var nu, även för personlig del.

Lättnaden över att inte åka ur EM redan i gruppspelet var påtaglig i laget.

– Vi har varit jävligt pressade rent mentalt att vinna de här två matcherna (mot Serbien och Polen). Vi måste vinna i nästa omgång också men vi får inte åka hem i morgon om vi förlorar, säger Jamina Roberts.

Möter OS- och VM-mästarna

Nu blickar hon och resten av landslaget fram mot nästa runda.

– Då måste både anfall och försvar klaffa och att vi får lite fler enkla mål. Vi har inte haft många kontringsmål trots mycket räddningar och bra försvarsspel i perioder, säger Isabelle Gulldén.

I mellanrundan möts de tre bästa lagen från grupp A och de tre bästa från grupp B i ett nytt gruppspel, där de två bästa lagen går vidare till semifinalerna.

Efter att Serbien besegrat Danmark, och Sverige slutat tvåa i gruppen, samt att de regerande världsmästarna Frankrike slagit Montenegro är det nu klart att Sverige inleder mellanrundan mot Montenegro på torsdag klockan 21. Därefter möter man Frankrike på lördag och sedan OS-mästarna Ryssland nästa onsdag efter tre vilodagar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Laddar Tabell

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM