Åkarnas kritik mot Tour de Ski

LENZERHEIDE. När Tour de Ski drar igång i morgon saknas flera av de största stjärnorna. 

Nu riktar flera åkare kritik mot Fis.

–  Det görs en del val från Fis sida som inte är förnuftiga, säger Martin Johnsrud Sundby. 

Martin Johnsrud Sundby och Sportbladets reporter Malin Wahlberg.
Martin Johnsrud Sundby och Sportbladets reporter Malin Wahlberg.

Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Marit Björgen och Johannes Hösflot Kläbo. Alla har valt att stå över Tour de Ski för att inte äventyra OS. Flera åkare har tidigare sagt att de tycker att touren ligger för nära OS. 

En av dem som är mest kritiska är norske stjärnan Martin Johnsrud Sundby

– Det är en utmaning. Jag ser att det görs en del val från Fis sida som inte är förnuftiga. Jag tror att de hade kunnat lösa de väldigt bra om de hade gjort det enkelt för sig, säger han. 

Förutom tidpunkten för touren är Sundby kritisk till att Fis har valt att minska prispengarna kraftigt i årets tour. 

– Placeringen av Tour de Ski är en sak och så har man ju i år valt att ta bort halvparten av värdet för att ställa upp här i tio dagar och det tror jag påverkar folk, säger han och fortsätter: 

– Om du tittar på alpint är det största tävlingarna väldigt, väldigt bra belönade. I år har man tagit bort en del av statusen i Tour de Ski när man tagit bort nästan halvparten av prispengarna för de översta placeringarna. 

– Sedan måste man vara lite mer flexibel när man lägger mästerskapet, men de tror och menar att julen är den bästa tiden och det kan man säkert diskutera. Om Tour de Ski är så viktigt och de vill ha de största profilerna tycker jag att man måste hitta ett sätt att få med dem.

”Tycker det är dumt”

Även Heidi Weng tycker att tidpunkten för touren är olycklig.

– Jag tycker att det är väldigt tätt inpå OS. Jag vet att man behöver tid att komma tillbaka efter en tour om du har varit i form där. Jag tycker att det är dumt, den skulle hellre få vara efter OS eller så tidigt som möjligt på säsongen, säger hon.

”Tråkigt för touren”

Calle Halfvarsson ser också att touren tappar i status.

– Det blir tråkigt för touren när så många är borta. På herrsidan är det Kläbo och Petter (Northug). Petter har ju inte visat så mycket i år, men han är ett stort affischnamn och dragplåster så det är tråkigt att han inte är här, säger han.

Anna Haag är dock en av dem som är positiv till touren.

– Jag tycker att den ska ligga där den gör. Det är här det saknas tävlingar. När vi har mästerskap så ofta som vi har kan man inte lägga den senare för då kommer den för nära mästerskapet och då skulle ännu fler välja bort. Lägger man den tidigare är vi inte redo att köra den, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.