Publicerad:
Uppdaterad:

Smällen: Ebba Andersson sjuk – missar lördagens skiathlon

Av: Anna Rydén, Ibraheem Alsalman, PeO Larsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD/STOCKHOLM. Svenskt bakslag i skid-VM:

Ebba Andersson, ett av våra stora medaljhopp, missar lördagens skiathlon.

Hon har haft en irritation i luftvägarna.

– Nej! Nej! Seriöst?, säger en förvånad Therese Johaug om beskedet till Sportbladet.

Ebba Andersson, 21, har dragits med en irritation i luftvägarna under ett par dagar. Hon är nästan återställd – men väljer ändå att stå över lördagens VM-lopp, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Vi har många distanser och dagar kvar i det här mästerskapet. Förhoppningsvis är hon redo för kommande utmaningar, säger Grip till Sportbladet.

”Har framtiden framför sig”

Landslagschefen gav också beskedet att beslutet togs i samråd mellan Ebba Andersson och läkarteamet.

– Det handlar om att skapa lite tid och utrymme. Hon har haft känningar i två dagar nu, men kunnat röra sig lite, säger han och fortsätter:

– Ebba är en ung tjej som har framtiden framför sig. Det kommer flera dagar och då är hon redo. Jag har inte pratat med henne än men det kommer vi att göra, säger Rikard Grip.

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson är inne på samma spår som Rikard Grip. Han säger att de inte ville riskera något och att Ebba behövde inte vara sängliggande.

– Det kommer inte påverka henne längre fram i mästerskapet, och hon behövde inte ta något medicinering. Vi ville hålla igen för att undvika att det blir värre så det var ett klokt beslut att låta Ebba stå över, säger Oscarsson.

Johaug besviken

Och när Sportbladet träffar skidstjärnan Therese Johaug på skidstadion blir hon helt ställd och uttrycker sin besvikelse över att inte få möta Ebba Andersson.

– Nej! Nej! Seriöst? Jag hoppas verkligen att hon kommer tillbaka. Det är aldrig kul när folk är sjuka. Det här är ju inte optimalt, säger norskan.

– Fy så trist. Jag känner verkligen med Ebba. Hon är en av mina starkaste konkurrenter och för min del är det bästa att köra när alla kan ställa upp. Jag håller tummarna för att hon ska komma tillbaka senare i mästerskapet, fortsätter den norska stjärnan.

Enligt damtränaren Magnus Ingesson finns det gott hopp om att Ebba Andersson är tillbaka till 10 km klassiskt nästa vecka.

– Vi tog beslut nu på förmiddagen. I går hade vi det öppet. Det har inte blivit sämre, snarare bättre så jag tror inte det ska vara några problem i och med att det blir bättre och bättre. Kroppen är pigg, hon är i ganska bra form, säger han och fortsätter:

– Ebba har tagit det här bra. Men det kommer nog bli jobbigt för henne i morgon, när loppet går.

Trupperna presenterad

Så här kommer Sveriges trupp för båda damer och herrar se ut inför kommande loppen:

Damer: Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Frida Karlsson, Evelina Settlin.

Herrar: Daniel Rickardsson, Jens Burman, Björn Sandström, Oskar Svensson.

I söndagens sprintstafett kommer Calle Halfvarsson och Viktor Thorn att försvara de svenska färgerna.

Damlaget till söndagens lopp presenteras imorgon eftermiddag.

Lördagens lopp avgörs 11.00 (damer) och 12.30 (herrar).

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: