Calle Halfvarsson om musikvideon: ”Vill be om ursäkt”

Hånade Northug och Norge inför skid-VM: ”Beklagar”

Skidstjärnan Calle Halfvarsson hånade Norge och Petter Northug i en musikvideo igår.

Nu uttalar han sig om den.

– Jag vill be om ursäkt för alla som tagit illa vid sig. Visste ingenting när jag kom dit men när jag väl var där så blev det så. När jag stod där så rycktes jag med. I efterhand ångrar jag det. Det blev ingen bra grej av det.

– Det är oerhört olyckligt, och högst olämpligt. Calle har blivit tagen på sängen, säger förbundskaptenen Rikard Grip till Sportbladet.

Se musikvideon här.

Det var under gårdagen som musikvideon publicerades på NRK, som är Norges motsvarighet till SVT.

I videon syns Calle Halfvarsson rappa tillsammans med den före detta svenska landslagsåkaren Robin Bryntesson och den norska journalisten Nicolay Ramm.

I videon sätter svensken eld på en pappersdocka av Petter Northug, han sågar också av halsen på en pappersdocka av den förra norska storstjärnan och hånar Johannes Hösflot Kläbo.

Musikvideon fick många starka reaktioner. Sportbladets Patrik Brenning kallade den för pinsat, sexistisk och smaklös.

Fick inte se videon innan

Nu uttalar sig Calle Halfvarsson för första gången. Han ber om ursäkt om någon tog illa vid sig och säger att han inte fick se videon innan den publicerades.

– Jag hade blivit lovad att se den innan men det fick jag inte göra. Jag sa under inspelningen att vissa grejer kanske inte var okej. Men som sagt, jag ber om ursäkt om någon tog illa vid sig. I efterhand ångrar jag det jag gjorde. Det blev ingen bra grej av det. Jag står inte bakom det, säger Halfvarsson till Sportbladet.

Även förbundskaptenen Rikard Grip uttalade sig om videon. Han hävdar till Sportbladet att NRK hade gett ett löfte att visa videon innan publicering – något de inte gjorde.

– Jag har pratat med Calle och har nu mer förståelse för honom. Men det är inte försvarbart och vi står inte bakom den. Vi hade blivit informerade om inspelningen och de (NRK) hade gett oss ett löfte att vi skulle få se den innan. Det fick vi aldrig göra. Calle har blivit tagen på sängen där, säger Grip.

”Inte kommer påverka honom alls”

Har ni varit i kontakt med NRK?

– Ja, vi har pratat med dem och uttryckt en besvikelse. Vi beklagar att vi inte fick se filmen innan, säger förbundskaptenen.

Hur kommer detta påverka Calle under VM?

– Jag hoppas att det inte kommer påverka honom alls. Det var stort av honom att komma till er i media och prata om det. Jag hoppas att det stärker honom. Han sa tidigare att han ville gå ut och ge en förklaring.

”Han visste vad han gjorde”

NRK-sportens redaktionschef Janne Fredriksen hävdar å sin sida att Calle Halfvarsson missuppfattat villkoren för deltagandet i videon.

– Att kalla är det för ett löftesbrott är starkt. Vi gör aldrig sådana avtal. Enligt vår uppfattning ingicks en lös överenskommelse, som ofta är fallet, att deltagarna som ville se den skulle få se den innan den publiceras. Det fanns aldrig någon förutsättning för varken deltagande eller publicering, säger Fredriksen till VG.

Han bekräftar samtidigt att Halfvarsson inte fått se videon sedan den spelades in i oktober.

– Der missade vi, och beklagar vi. Vi borde ha efterföljt den lösa överenskommelsen, men det skulle inte ha ändrat resultatet av själva videon. Han har varit medveten om vad han har varit involverad i, och det var inte en fråga om att godkänna det.

Rikard Grip hävdar bland annat att det verkar finnas en humoristisk skillnad mellan Norge och Sverige.

Komikern Nicolay ramm har också uttalat sig till den norska tidningen.

– Vi frågade Calle om han skulle vilja ge tillbaka lite på Norge, som har varit på honom i flera år. Han har varit Northugs hackkyckling i tio år, minst, säger Ramm till VG.

– Vi hoppas ju att norrmännen tar det med ett leende och unnar Calle den här möjligheten till att sparka tillbaka lite.

Calle Halfvarsson debuterar i VM i Seefeld med sprint i morgon torsdag.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.