Frank: ”Inte ens jag förstår de nya reglerna”

Av: Michael Carlsson, Patrik Larsson

Publicerad:

Kritisk efter brottningens fall från OS-programmet

Frank Andersson.
Foto: Casper Hedberg
Frank Andersson.

Ingen svensk är så förknippad med brottning som Frank Andersson.

Men den tidigare mästaren skickar nu svidande kritik mot sporten och IOK, nu när den röstats bort från OS-programmet.

– Inte ens jag förstår de nya reglerna längre, säger han till Sportbladet.

Tidigare i dag kom chockbeskedet att brottningen, en av grundpelarna i OS, kastas ut från programmet efter 2016.

Frank Andersson, med tre VM-guld och ett OS-brons från Los Angeles 1984, är en ikon inom sporten och sitter numera som ledamot i Svenska Brottningsförbundets framtidskommitté. Men inte ens han har förstått de regler som förvirrade så många under sommarens London-OS.

– Det tar mig hårt att höra men tyvärr är jag inte förvånad. Jag kan förstå att den slängs ut. Vi har hjälpts åt att förstöra sporten internationellt med alla nya regler som knappt någon förstår. Varför kan man inte låta det vara som det var tidigare. Det är förjävligt och allt är ett stort hyckleri med hur den Olympiska Kommittén ser på Olympiska Spelen numera, säger han till Sportbladet.

”Ren lotteriverksamhet”

De som följde tävlingarna i London minns videoanalyserna, de förvirrade brottarna och inte minst kuddarna.

– Man måste förändra sporten så att den blir mer publikvänlig. Så att det blir brottning igen. Som det är just nu så är det inte brottning utan ren lotteriverksamhet. Det kommer nya regler titt som tätt som nästan ingen förstår, dundrar Andersson och fortsätter:

– Vi från svenska brottningsförbundets sida har länge försökt att sträva efter att få tillbaka den riktiga brottningen igen. Vi har försökt att förändra de senaste åren. Tyvärr är Sverige ett för litet land så vi har inte haft något att säga till om gentemot övriga länder de senaste tio åren.

”Snart skateboard i OS”

Andersson menar att det är ”jävligt tråkigt” hur sporten har förändrats och riktar hård kritik mot IOK.

– Den olympiska kommittén skiter i brottningen som sport. De värnar inte om det ideella eller om de amatörgrenar som det var meningen att OS skulle handla om en gång i tiden. När jag brottades i OS 1984 höll jag på att bli avstängd bara för att jag hade Ramlösa som reklam på min dress. Idag står OS för ingenting av det.

”Blivit ett jävla event”

– Det är rent ut sagt förjävligt att man ständigt tar in nya sporter som ligger mer i tiden. Snart kan man säkert åka skateboard i OS också. OS har bara blivit ett jävla event som de ska sälja.

Trots de hårda orden tror Frank Andersson att brottningen kan komma tillbaka om sporten samlar krafterna och jobbar tillsammans.

– Nu brinner det i knutarna och nu gäller det att få brottningen rolig och trevlig igen, slår han fast.

Publicerad: