Bibelförsäljaren mångmiljonär – som pokerproffs

avJonas Blomquist

SPORTBLADET

”Trodde jag skulle bli affärsman eller läkare”

Han började som bibelförsäljare på 90-talet.

Nu har John Juanda, 41, tjänat flera miljoner kronor – på poker.

– Han är en av dem som aldrig kommer behöva oroa sig för pengar, säger vännen Daniel Negreanu.

Foto: Pokerstarsblog

I kväll avgörs turneringen ”Super High Roller €50k” i WSOP Europe. Att vara med kostar hisnande 428 000 kronor. Pokerstjärnan John Juanda har betalat den avgiften tre gånger under de senaste dagarna. Spelarna har nämligen möjlighet att köpa tillbaka sig i turneringen om de åker ut.

”Slutade som pokerproffs”

Men 41-åringen behöver inte oroa sig. Dels har han under sin karriär spelat in nära 100 miljoner kronor. Dessutom leder han hela turneringen inför kvällens avgörande.

Men för 15 år sedan var det inte många som trodde att Juanda skulle befinna sig i en situation som denna. Då gick han från dörr till dörr och sålde biblar för att finansiera sina studier.

– Det är konstigt, ibland vaknar jag upp och tänker att jag skulle syssla med affärer eller bli läkare. Men wow, jag slutade som pokerproffs, säger han i en intervju med ESPN.

”Kan vinna över åtta miljoner”

Några år senare började John Juanda med ett nytt extraknäck – poker. Nu är han en av världens mest respekterade spelare med vinster i WSOP, och Asian Poker Tour. Bara i år har han tjänat nära 16 miljoner.

– Han är en av dem som aldrig kommer behöva oroa sig för pengar, sa vännen Daniel Negreanu för några år sedan.

I kväll han chansen att addera ytterligare ett sexsiffrigt belopp till sin bankrulle. Inför kvällens avgörande i ”Super High Roller €50k” leder Juanda före superstjärnor som Richard Yong och Mike Watson.

Om han går hela vägen kammar han hem över åtta miljoner kronor. Ytterligare en vinst av bibliska mått.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker