Mejla

Robert Laul

Laul: Med rätt byten hade nog AIK vunnit

Publicerad:

Om AIK ska ha en chans så måste de kunna stänga matcher

Robert Laul ställer sig frågande till Andreas Alms byten.
Foto: BILDBYRÅN
Robert Laul ställer sig frågande till Andreas Alms byten.

I veckor har det diskuterats fram och tillbaka: när ska taket öppnas?

I dag spelades det utomhusfotboll för första gången på Friends Arena.

Då missade AIK att stänga matchen.

Ledning 3-2 i 90:e minuten när Halmstad trillade boll på kanten med få tillslag och flera spelare i rörelse. Högerbacken Jesper Westerberg chippade bollen mot bortre stolpen där inhopparen Johan Blomberg nickade in kvitteringen.

Det var andra gången i samma halvlek AIK tappade ledningen hemma mot en nykomling som ännu inte vunnit i allsvenskan.

Visserligen saknades förstekeepern Ivan Turina, och jag påstår inte att det är någon skam att släppa in mål mot Halmstads BK med det rörliga och tunga anfallsparet Boman & Baldvinsson (låter mer som en advokatbyrå), men att tappa markeringen så grovt som den precis inbytte Daniel Gustavsson gjorde i samband med 3-3-målet väcker en del frågor.

Då hade det inte blivit mål

Till exempel varför tränaren Andreas Alm inte bytte in mer defensivt tänkande spelare vid dubbelbytet i 88:e minuten när Nabil Bahoui och Kennedy Igboananike ersattes av Gustavsson och Viktor Lundberg?

– Då hade det fått bli en mittback. Men jag är inte så förtjust att göra saker vi inte har pratat om innan, sa Alm efteråt och menade att problemet var att laget sjönk för lågt mot slutet.

Det har han möjligen en poäng i men jag tror inte att målet blivit till om Niklas Backman eller Alexander Milosevic kommit in på planen i samband med bytet.

Innan avspark träffade jag Tord Grip på pressläktaren. Han var på plats som scout åt Southampton där han känner ordföranden Nicola Cortese. Tord frågade lite om Celso Borges men jag sa åt honom att hålla ett öga på nummer 20 i AIK i stället, Ibrahim Moro. Det 19-åriga löftet gjorde sedan en riktig plattmatch, det blev bättre när Robin Quaison kom in men han fick rött kort på tilläggstid efter en målchansutvisning där HBK:s Oliver Silverholt var fri från halva planen.

– Är det nånstans man ska ta ett rött kort är det precis där och då, tyckte Andreas Alm.

För den neutrala betraktaren var 3-3 mellan AIK och Halmstad på Friends Arena en underhållande upplevelse. Problemet är att allsvenska fotbollsmatcher varken utövas eller följs av särskilt många neutralt inställda.

Så trots att Daniel Majstorovics axel går till historien som Gnagets förste målskytt på Friends, trots Nabil Bahouis allsvenska genombrott, Kennedy Igboananikes superbicycleta, ett bra holländskt gräs, det öppna taket, en hemmaklack som hördes, alla chanser, räddningar, situationer, vändningar och svängningar var majoriteten av de knappt 17 000 människor som lämnade Friends Arena i eftermiddags rejält besvikna.

”Inget lag har vunnit på 14 poäng”

Till och med HBK:s tränare Jens Gustafsson fick fundera ett tag innan han kunde bestämma sig för om han var nöjd eller inte.

– Vi är nöjda med att vi visade upp hur Halmstad Bollklubb förhoppningsvis ska visas upp i framtiden också.

HBK ligger näst sist med fyra poäng efter sex omgångar.

AIK är elva på sex poäng och om en vecka kommer serieledande IFK Göteborg på besök.

– Det är ett väldigt stort avstånd uppåt. Vi hade behövt ta in två poäng för att det ska kännas som att vi är med lite grand. Vi har tappat många poäng, sa Andreas Alm.

Ändrar ni målsättning?

– Nej, inte ändra målsättning från att vi ska vara med i toppen och slåss. Det är ingen som har vunnit serien på…vad har de, 16 poäng?

14 poäng.

– 14 poäng. Jag har ännu inte sett något lag som har vunnit serien på 14 poäng, sa Alm på hans karaktäristiska vis.

Det är förstås sant.

Men det är inte många lag som har vunnit allsvenskan efter att ha öppnat med endast sex poäng på de första sex matcherna heller.

Av: Robert Laul

Publicerad: