Så svår är NHL-jakten

SPORTBLADET

Garpenlöv: Många hinder för att få över stjärnorna till VM – gåshud när det lyckas

Foto: NHL-TÄTT I FJOL Victor Hedman, Gabriel Landeskog, Viktor Stålberg och Marcus Krüger var alla med i VM 2012. Men i år är bara Landeskog högaktuell av dessa fyra.

VM i Globen – igen.

Vi har inte råd med ett nytt fiasko och spetsspelare från NHL är ett måste om vi ska ha någon chans att spela om guldet.

Det är nu vi får se om dialogen mellan NHL-proffsen och förbundskapten Pär Mårts samt assisterande tränare Peter Popovic varit bra under året.

Nu är det dags för VM på hemmaplan och vi har stora förväntningar efter kvartsfinalfiaskot i fjol. Ett fiasko som jag var delaktig i eftersom jag var teammanager för Tre Kronor.

Svensk ishockey behöver framgång både på isen, där vi måste spela om medaljerna, men även utanför isen där VM måste bli en folkfest för att bygga sporten marknadsmässigt och medialt.

Sista veckan innan VM-premiären handlar förbundskapten Pär Mårts fokus på lagbygget och framförallt vilka NHL-spelare som är tillgängliga och vill till VM.

Ska vi vara ärliga är rätt NHL-spelare i Tre Kronor skillnaden mellan succé eller fiasko. Det är ett evigt pusslande med namn för att få ihop ett så bra lag som möjligt.

Ledarteamet skriver ner alla svenska NHL-namn, som inte går till Stanley Cup, på en whiteboard.Namnen rankar man i respektive position för att sedan bygga bästa tänkbara lag.

Ända till inskrivningen innan premiären på fredag 20.15 vet man förmodligen inte till hundra procent vilka NHL-spelare som kommer. Det gör att det blir extra svårt för Mårts och Popovic att hålla igång truppen , speciellt dom som inte är givna i laget.

Popovic sköter det stora jobbet

Därför kommer man inte fylla alla de 25 platserna direkt utan landslagledningen kommer förmodligen att anmäla 18 utespelare plus två målvakter för att avvakta och se vad som händer i Stanley Cup för att sedan successivt addera spelare till truppen.

Den 28 april har vi svaret på vilka NHL-lag som inte går till slutspel och då vet Mårts vilka som är tillgängliga för spel, men det betyder inte att de spelarna kommer.

Långtifrån. NHL har en regel som säger att man inte får ta kontakt med NHL-spelare innan grundserien är färdigspelad. Det är en regel som Tre Kronor måste gå runt för att ligga i framkant.

Ett perfekt tillfälle att ställa den känsliga VM-frågan till spelarna var när Mårts och Popovic gjorde sin sista scoutingresa i april. Där kan du göra en intresseförfrågan och få en känsla hur spelaren ser på VM.

De spelare som spelar i lag som man tidigt vet inte går till slutspel måste man ta kontakt med, antingen via mejl eller ett telefon, för att få ett besked om VM-spel.

Det är nu det stora jobbet börjar för Popovic, som tagit över min roll att kommunicera med spelarna i Nordamerika. Det är han som har ansvaret att hålla kontakten med NHL-spelarna och ska sköta kontakten med NHL-klubbarna.

En snårig djungel att få allt klart

Det första som man måste göra är att ta kontakt med klubben för att få tillåtelse att prata med spelaren. Redan här kan du få ett nej från general managern på grund av att spelaren i fråga är skadad.

Nästa steg är att få tag på spelaren och med min erfarenhet så kan det ta ett tag innan man får kontakt. Spelaren brukar vilja ha några dagar på sig att tänka igenom framtiden och landa efter avslutad säsong plus att man vill prata med familjen.

När man fått tag på spelaren och han är positiv till VM-spel är nästa hinder det avslutande lagmötet som alla lag har två till tre dagar efter sista matchen. På det mötet har man individuella samtal med tränarna plus att spelarna gör en läkarundersökning där klubben kollar upp så att allt är okej. Om spelaren ifråga har en liten skada kan läkaren sätta stopp för landslagsspel.

När spelaren har haft sitt lagmöte och tackat ja till VM-spel så måste man kontakta NHL-lagets general manager, igen, för att få en release från den klubben. Ni ser – det är en snårig djungel att få spelare till VM. Det är namnunderskrifter från klubben som ger spelaren rätt att spela i VM.

Nästa steg är att se över spelarens försäkring. Om spelaren ifråga har ett gällande NHL-kontrakt så styrs försäkringen av ett avtal mellan internationella ishockeyförbundet och NHL där även internationella förbundet tar en del av försäkringskostnaden.

Om spelaren är en kontraktslös, och inte har ett gällande NHL kontrakt, kan det ställa till det för Tre Kronor och Svenska Ishockeyförbundet.

Då måste förbundet försäkra spelaren fullt ut och det är en dyr historia för förbundet. Så var fallet med Erik Karlsson i fjol.

Det är nu det roliga börjar för nästa steg är att hitta en flygresa för att få över spelaren till Stockholm. Återigen – det är en snårig djungel att få spelare till VM.

Avslutningsvis så finns det ingen bättre känsla än när man ställer frågan till spelarna och man får ett positivt besked. Gåshud. Den känslan är svår att beskriva.

Den spelaren som jag måste ge beröm till är Loui Eriksson som satte nivån för alla andra spelare under mina år som Team Manager. Han tackade alltid ja och var ett föredöme.

DE FEM STÖRSTA NHL-STJÄRNORNA SOM ÄR KLARA FÖR VM

1. Steven Stamkos forward, Kanada

Den 23-årige Tampa Bay-snipern är en av NHL:s starkast lysande stjärnor. Mellan 2009 och 2012 gjorde han otroliga 283 poäng på tre säsonger. Har bra klipp i skridskoåkningen och ett ruskigt direktskott.

2. Claude Giroux forward, Kanada

Ännu en spelare som håller absolut världsklass. Philadelphia-centern stod för 93 poäng förra säsongen och är en gudabenådad framspelare. Vass tekniker med fantastiskt hockeysinne. Ganska liten till växten.

3. Thomas Vanek forward, Österrike

Började säsongen överlägset med sanslösa 15 poäng (6+9) på sex matcher. Pålitlig poängplockare och en nyckelspelare i Buffalo där han står under sjuårskontrakt. Tyvärr lite för ensam i ett Österrike som får det kämpigt i VM.

4. Eric Staal forward, Kanada

Den mest framgångsrike av de fyra Staal-bröderna. Urtypen av en stor, tung, kanadensisk center med sina 193 centimeter och 93 kilo. Dominerade i slutspelet 2006 när han förde sitt Carolina till Stanley Cup med 28 poäng.

5. Jordan Eberle forward, Edmonton

En framtidsman som är duktig på att öppna ytor åt sina lagkamrater. Noterades för 76 poäng (34+42) i fjol. Är Kanadas näst bäste poänggörare i JVM-historien med 26 poäng.

...OCH DESSA  HOPPAS MÅRTS FÅ HEM TILL STOCKHOLM

(Från de redan utslagna lagen):

Oliver Ekman-Larsson, b, Phoenix

Mattias Ekholm, b, Nashville

David Rundblad, b, Phoenix

Erik Gustafsson, b, Philadelphia

Adam Larsson, b, New Jersey

Henrik Tallinder, b, New Jersey

Gabriel Landeskog, f, Colorado

Mikael Backlund, f, Calgary

Magnus Pääjärvi, f, Edmonton

Patric Hörnqvist, f, Nashville

Fotnot: Victor Hedman, back i Tampa Bay, har tackat nej till VM på grund av skada. Även veteranmålvakten Johan Hedberg, New Jersey, har meddelat att han inte är aktuell för VM-spel.

Sammanställning: Petter Öhrling