Vad gör han? Hur mår han?

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Vi åkte till Manchester för att få svar – men allt slutade med ett fruktlöst försök att lösa gåtan

1 av 8 | Foto: Pontus Orre
När Sportbladet under våren 2013 var i Manchester tränade John Guidetti inte med Carlos Tevez, David Silva, Samir Nasri och de andra i a-truppen – utan på en plan intill med U21-laget.

”En gåta inlindad i ett mysterium inuti en hemlighet.”

Det har nu gått elva månader sedan John Guidetti spelade a-lagsfotboll.

Samtidigt blir landslagets anfallskris allt djupare.

Sportbladet åkte till Manchester för att ta reda på vad som egentligen händer med svensk fotbolls stora framtidsstjärna.

Det var Sir Winston Churchill som sa det där om gåtan inlindad i ett mysterium inuti en hemlighet. Den gamle engelske premiärministern syftade då på ryssarna.

Han skulle lika gärna ha kunnat prata om John Guidetti 74 år senare.

I februari i fjol, inför sin landslagsdebut mot Kroatien, täckte Guidetti en hel fasad på Stureplan i Stockholm i form av en enorm reklamaffisch från hans skofabrikant med texten ”Vår tronföljare är född”. Det rådde Guidettifeber i Sverige och 19-åringen var grabben som så småningom skulle axla Zlatan Ibrahimovics mantel som svensk fotbolls fixstjärna.

Den 14 april tryckte Guidetti in sitt 20:e mål på 23 matcher i Feye­noord.

Några dagar senare åt han en dåligt stekt kyckling och sedan dess har han inte spelat a-lags­fotboll. Samtidigt är anfallskrisen i landslaget inför vårens viktigaste VM-kvalmatch mot Irland nästan avgrundsdjup: Elmander skadad, Toivonen nyss tillbaka från långtidsskada, Ranégie misstänkt för misshandel, Gerndts nej tack...

Rapporterna om Guidettis come­back har varit många. I september sa han själv till Sportbladet att Manchester City trodde han skulle vara tillbaka i oktober.

Nytt treårskontrakt

I mitten av oktober skrev Gui­detti på ett nytt treårskontrakt med City och hävdade att ”matchformen är bra”.

I mitten av januari var han äntligen tillbaka i en matchtröja igen då han spelade en halvlek med Citys U21-lag och gjorde mål direkt. I U21-matchen därpå, den 1 februari, spelade Guidetti 90 minuter och gjorde mål igen. Därefter har han inte spelat en minut.

Sportbladet, liksom många andra, undrar varför. Och hur mår han? Hur ser hans vardag ut? Tränar han med a-truppen? När tror han att han är tillbaka? Tror han att han kommer han att spela mer den här säsongen? Har han någon gång funderat på att ge upp allting? Vad siktar han på? Vad säger Manchester City till honom?

De här frågorna och många till vill vi ställa till ”tronföljaren som är oss född”.

Den 13 februari förklarar han för holländska tv-kanalen RTV Rijnmond vid ett besök i Eindhoven:

– Jag har blivit vald att vara en av fyra anfallare.

Anledningen är att Mario Balotelli lämnat för Milan under januarifönstret.

Samma dag börjar vi undersöka möjligheterna att få träffa Gui­detti i Manchester och sitta ner med honom för en längre intervju, något han inte gett på flera månader.

Vi söker först hans agent Per Jonsson, som inte återkommer. Då ringer vi SBN, firman som är kommersiell rådgivare åt Guidetti och som arrangerade hans famösa presskonferens i maj i fjol samtidigt som landslaget samlades inför EM. SBN hänvisar till Johns pappa Mike, som ringer upp efter att vi sökt honom.

Vi förklarar att vi vill åka till Manchester en vecka i mitten av mars och träffa John.

Mike ska kolla med John och återkomma.

Efter några dagar hör Mike av sig och låter hälsa att sonen vill avvakta med att ge ett förhandsbesked beroende på spelsituationen.

Den 28 februari har vi bestämt oss för att åka över till Manchester den 11–14 mars och bokar samtidigt upp intervjuer, utan större problem, med ett par andra svenska landslagsstjärnor i England.

Vi erbjuder John att få läsa igenom intervjun före publicering men Guidettis fortsätter förhala.

Mitt i alltihop dyker John upp på Skytteholms IP i Stockholm när AIK spelar cupmatch mot Halmstad den 3 mars. Sportbladets Oskar Månsson får ett par minuter med Guidetti i en intervju som Månsson efteråt beskriver som ”något märklig” då Guidetti aldrig vänder blicken från plan när han pratar.

”Vill avvakta tills comebacken”

Men om skadan säger han i varje fall:

– Det känns riktigt bra, men det kommer att ta lite tid innan allt stämmer. Det kommer att gå fortare än man tror, sen gäller det att spela matcher också.

Han säger också att han ska spela med U21-laget veckan därpå.

Den 11 mars landar vi i Manchester och ber om besked från Guidettis.

På kvällen meddelar Mike att John inte tänker ställa upp, inte ens på ett kortare snack:

”Han vill avvakta tills comebacken.”

Vi gör ett nytt försök med SBN, om de kan hjälpa oss. Men det blir nobben med hänvisning till Mike.

Vi kontaktar Manchester City men det blir, inte oväntat då man numera är en av Premier Leagues största klubbar, nobben där också.

Dagen efter åker vi ut till klubbens träningsanläggning i Carrington. Inte i ett försök att få prata med Guidetti utan för att i varje fall få en bild när han tränar med City.

Alla Citys träningar är (hermetiskt) stängda och denna dag är det inte ens någon kollektiv träning. Grindvakten vill inte ens uppge om Guidetti befinner sig på anläggningen eller inte.

”Hungrigare än någonsin”

Vi får olika besked från olika City-anställda om när laget ska träna de kommande dagarna. Allt är mycket hemligt.

Vi ringer till pappa Guidetti för att försöka få svar på i varje fall några av de frågor som vi egentligen har till sonen.

Mike inleder med att berömma vår envishet och önskar att han hade kunnat bjuda på mer.

Vad är Johns status? Tränar han med a-laget?

– Jag kan inte gå ut och uttala mig om det, utan det sköter klubben. Har de något att säga så gör de det.

Varför har han inte spelat mer i U21-laget då det är matcher han behöver?

– Det får klubben svara på. Jag kan inte säga något alls.

Hur mår han? Hans allmän­tillstånd?

– Han är hungrigare än någonsin och så jäkla fokuserad. Och i sin senaste match sprang han mest av alla, gjorde mål och hade inga känningar alls. Så det där är helt okej, nu gäller det bara att hitta rätt nivå. Han har haft en försäsongs­period nu som varit otroligt tuff.

Men skadan hindrar inte honom längre?

– Nej, inte skadan i sig men formen måste upp en nivå till för att spela i Premier League-mästarnas startelva.

Han är helt inställd på att försöka ta den platsen och stanna i City?

– Ja, han är en City-spelare och hundraprocentigt fokuserad på nuet. Så det är ingen tvekan.

Han har aldrig varit nära att ge upp?

– Nej, absolut inte.

Vi kontaktar Citys presschef Simon Heggie för att få svar på de frågor som Mike Guidetti hänvisar till klubben.

Det får vi inte.

– Bara för att det finns ett intresse i Sverige betyder inte det att vi behöver svara på de här frågorna, säger Heggie.

Inte heller Heggie vill svara på om Guidetti ens tränar med a-laget.

– Men jag kan försäkra er att John är på träningsanläggningen varje dag, är positiv, tränar hårt och ser fram emot att kunna spela så snart som möjligt. Men med tanke på hur länge han varit borta finns det ingen anledning att stressa. Han kommer att vara tillbaka när han är redo.

Samma dag tas trupperna till a- och U21-landskamperna i april ut.

På presskonferensen pratar Oskar Månsson med U21-förbundskaptenen Håkan Ericson, som håller kontakten med Guidetti.

– Han har fått all möjlig hjälp av City, jävligt dyr medicin och så vidare. Skadan är helt återställd, det beskedet har han fått från flera specialister, säger Ericson.

”Nu pressar ni mig”

– Vi hade dialog om medverkan i U21, men John och jag var överens om att det var för tidigt. Han hoppas vara med och spela i slutet av säsongen, för City verkar satsa väldigt mycket på honom.

Inte heller Ericson vill/kan svara på om Guidetti tränar med a-truppen i City eller inte.

– Nu pressar ni mig, jag vet inte exakt. Detaljerna får ni ta med John. Jag pratade med honom i en andemening om det var aktuellt med U21. Men vi var överens om att hans speltid var för liten. Guidetti har nu tillhört Manchester City sedan våren 2008, då han kom som ungdomsproffs. Hans insatser i a-laget inskränker sig fortfarande till några träningsmatcher och en tävlingsmatch i ligacupens tredje omgång hösten 2010.

Innan planet hem lyfter tar vi en sväng om Carrington igen och av en ren tillfällighet råkar vi hamna bakom Guidetti och hans vita Porsche Cayenne sista kilometern ut till träningsanläggningen.

Följa John, typ.

När han bytt om, kommit ut och tränat en stund själv med en tränare ur Citys stab är det inte a-truppen han ska träna med. I stället kör han med U21-laget på en av de två planer som inte är insynsskyddade, vilket ger oss möjlighet att ta bilder från en kulle just utanför stängslen.

På planen bredvid, omgärdad av stora skynken, kör samtidigt de stora stjärnorna, som Carlos Tevez, David Silva och Samir Nasri, en lättare träning.

Vi kan alltså konstatera att Guidetti inte tränar med klubbens a-trupp, inte denna torsdag i alla fall.

Närmare än så kommer vi inte gåtan Guidetti, som är inlindad i ett mysterium inuti en hemlighet.