Pizzabudet som blev superstjärna

JJ Watts osannolika resa: ”Jag skrubbade golv och körde ut pizzor”

megawatt  Han kallas ”Megawatt” för sin outtömliga energi på planen, och ”JJ Swatt” för sin förmåga att bryta passningar längs den defensiva linjen. Justin James ”JJ” Watt, 23, har blivit enormt populär i Houston – trots att många fans så sent som våren 2011 inte ens ville se honom draftad.
megawatt Han kallas ”Megawatt” för sin outtömliga energi på planen, och ”JJ Swatt” för sin förmåga att bryta passningar längs den defensiva linjen. Justin James ”JJ” Watt, 23, har blivit enormt populär i Houston – trots att många fans så sent som våren 2011 inte ens ville se honom draftad.

Han är försvarsmonstret som sätter skräck i quarterback-stjärnorna.

Men för bara några år sedan jobbade JJ Watt som pizzabud och hade nästan glömt NFL-drömmen.

Då var han med om mötet som förändrade allt.

En liten pojke öppnade dörren den där kvällen i Pewaukee, Wisconsin – en stad med 13 000 invånare.

– Mamma, JJ Watt är här!

Med stora ögon undrade grabben varför ortens förra high school-stjärna stod på tröskeln.

– Jag har din pizza, svarade Watt.

Spänningen och idoldyrkan förbyttes snart i någonting annat.

– Den här killen brukade se mig som världens bästa, någon han såg upp till. När jag såg hans blick och att han i just det ögonblicket inte såg mig på det sättet längre…det gjorde ont, minns JJ Watt.

Han gick ut till sin bil, satte sig ner och funderade. ”Jag vill inte köra ut pizzor. Jag vill spela football”, tänkte han.

– Det väckte viljan i mig att bli en stor spelare igen, att bli den där grabbens förebild igen.

Gymmade hårt

Watt låste in sig på gymmet och byggde på sig kilona. Han hade hoppat av efter ett misslyckat collegeår på Central Michigan. Nu kom han in på sin drömskola Wisconsin, men fick betala för sina egna studier och arbeta sig upp från en reservroll i laget. Första veckan på träningslägret gick han fram till sin coach Bret Bielema:

– Coach, vad måste jag göra för att få ett stipendium?

– Tja, du måste ha ordentligt med speltid eller en roll som start- spelare.

– Jag kommer ha det innan året är slut.

Så blev det. Snart var Watt en dominant, defensiv kraft och på bara två säsonger jobbade han sig upp till elftevalet i NFL-draften 2011. Men motgångarna var inte slut för det. Några av fansen buade när Houston Texans valde honom.

– Många ville ha Nick Fairley, många ville ha Prince Amukamara. Många sa att jag bara var en stor vit kille, att laget tog en kille med bra karaktär men inte den bästa spelaren, säger JJ Watt.

Överlägsen statistik

I dag är det ingen som tvivlar. Watt har växt ut till ett fullständigt monster under sitt andra år som proffs. Hans 20,5 sacks (quarterback-tacklingar) är flest i ligan, och ingen annan linjespelare är i närheten av hans 16 brutna passningar.

– Årets försvarsspelare, har New Englands coach Bill Belichick sagt.

– Ingen annan stör motståndarnas spel så mycket. Han har fantastisk kvickhet, räckvidd och instinkter.

Om Houston ska lyckas i slut-spelet krävs det att JJ Watt fort- sätter dominera. Laget vann 12 av 16 matcher, men har förlorat tre av sina fyra senaste.

– Min säsong har varit riktigt kul. Jag uppskattar allt stöd jag fått, all kärlek och alla utmärkelser, men jag vill ha en Super Bowl. That’s it, säger han inför kvällens match mot Cincinnati Bengals.

Efter säsongen kommer han, som han regelbundet gör, återvända till sin hemstad Pewaukee igen.

Och nej, han har inte glömt sin gamla arbetsplats.

– Jag har varit där några gånger och varje gång jag kör förbi får jag den där känslan. ”Jag brukade jobba här, skrubba golv och köra ut pizzor. Och nu jobbar jag i NFL”.

Källor: AP, CSN Houston, Houston Chronicle, HoustonTexans.com, USA Today.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN