Hon fanns aldrig

avFredrik Jönsson

Sanningen om supertalangens påstådda flickvän rullas upp: ”Var offret för ett otroligt sjukt skämt”

Foto: CBS

Manti Te'o ledde Notre Dame igenom en hel säsong utan en enda förlust.

Detta trots att han förlorade flickvännen Lennay Kekua och sin mormor Annette Santiago.

Det var i alla fall vad alla trodde.

Manti Te'o, som föddes på Hawaii, har kallats den bäste defensive spelaren på college-nivå i USA och dominerade stort på planen när Notre Dame gick igenom en hel säsong utan att förlora en enda match. Efter säsongen fick han ta emot åtta olika utmärkelser för sina insatser.

Den 21-årige linebackern hade det dock otroligt jobbigt vid sidan av planen.

Mormor och flickvän dog

Enligt Sports Illustrated förlorade Te'o sin flickvän Lennay Kekua och sin mormor Annette Santiago under sex timmar i september 2012.

Kekua, som avled 22 år gammal, var inblandad i en allvarlig bilolycka och drabbades sedan av leukemi. Enligt Sports Illustrateds journalist Pete Thamel ringde Te'o till hennes sjukhusrum och satt med telefonluren under natten när hon sov.

”Hennes anhöriga berättade för honom att under hennes svagaste stunder, när hon kämpade för att ta sig ur koma, blev hennes andning starkare när hon hörde hans röst”, skrev Thamel.

Efter de två dödsbeskeden ledde Te'o Notre Dame till en 20-3-seger där han satte in tolv tacklingar. Sedan var han med i ESPN:s tv-program College GameDay där han pratade om breven som Kekua hade skrivit till honom under sjukdomen. The South Bend Tribune skrev ett långt dokument och berättade om kärleksparet Te'o och Kekua.

Om historien fram till nu har varit hjärtskärande är fortsättningen desto mörkare.

Inga bevis på hennes födelse

Manti Te'o förlorade sin mormor den 11 september 2012, Annette Santiago blev 72 år gammal. Det är bevisat enligt myndigheterna i USA. Men det finns inget bevis på att Lennay Kekua har avlidit, varken i september eller något annan datum.

Det finns inte heller någon rapport om en allvarlig bilolycka där en Lennay Kekua har varit inblandad. Bakgrundskontroller på henne visar ingenting. Och Stanford, där hon uppges ha studerat, har inga uppgifter om henne.

Det finns inga bevis på hennes födelse och förutom några Twitter- och Instagram-konton så finns det inga bevis på att hon har existerat överhuvudtaget.

I oktober började Manti Te'os pappa Brian berätta detaljer om relationen. Han sa bland annat till en rad reportrar att varken han eller hans fru hade träffat Lennay Kekua.

Efter dödsbeskedet startade folk välgörenhetsfonder och det donerades pengar till leukemi-forskning. CBS This Morning hade ett tre minuters inslag inför mötet mellan Notre Dame och Alabama där de visade ett citat som uppges ha kommit från Lennay Kekua:

”Baby, om något händer mig så vill jag att du lovar att du spelar vidare och hedrar mig genom ditt sätt att spela”, uppges hon ha sagt.

CBS visade även ett foto av Lennay Kekua. Men bilden visade sig föreställa en helt annan tjej och var stulen från hennes Facebook.

Kompis bakom identiteten

Enligt uppgifter i USA är det en vän till Manti Te'o som har legat bakom den påstådda flickvännens identitet, Lennay Kekua.

Det har blivit en enorm uppståndelse i USA runt historien och på onsdagen kom Te'o med ett uttalande:

”Det här är otroligt pinsamt att prata om. Men under en längre tid utvecklade jag en känslomässig relation med en kvinna som jag träffat på nätet. Jag trodde vi hade en relation genom att kommunicera via nätet och telefon, och jag fick känslor för henne”, säger Manti Te'o.

”Att inse att jag var offret för ett otroligt sjukt skämt och ständiga lögner är smärtsamt och förödmjukande. Lyckligtvis har jag många underbara saker i mitt liv och jag ser fram emot att lägga den här smärtsamma upplevelsen bakom mig och fokuserar på NFL-draften.”