Mejla

Robert Laul

Laul: Är precis vad Elfsborg letat efter

Publicerad:

CHIANG MAI. Efter att Elfsborg värvat Mohamed Bangura kan vi vara helt säkra på en sak:

Allsvenskans bästa lag 2012 har blivit ännu bättre.

Jag skulle precis peta bort en klick solkräm ur ögat när det gungade till i hotellpoolen i norra Thailand där jag följer landslagets januariturné på plats.

Bomben i Borås kändes 850 mil bort.

Kanske mest för att den var så oväntad.

Få utländska spelare har på så kort tid blivit så starkt förknippade med en klubb som Bang-Bangura med AIK.

Spontant kommer jag bara på Sebastián Egurens kärlekshistoria med Hammarby.

Ni minns hur den slutade.

Fotbollen ger, fotbollen tar.

Den här gången med AIK som förlorare och Elfsborg som vinnare.

Som om detta vore förutbestämt möts lagen i den allsvenska premiären på Borås Arena.

När Elfsborg vann guld ifjol var laget, truppen, tränarteamet och konstgräset avgörande nycklar snarare än individuell skicklighet. Elfsborg hade det bästa mittfältet, det är nog de flesta överens om, men vare sig försvaret eller anfallet stack ut jämfört med konkurrenterna.

Nu vässar de offensiven med just individuell skicklighet.

Jobbigt försvara sig mot Elfsborg

Även om Mohammed Bangura inte är någon målspruta så möjliggör han många mål då han är en spelare som måste hållas under ständig bevakning. Det blir jobbigt att försvara sig mot Elfsborg i år. Utöver Anders Svenssons blotta uppenbarelse, Stefan Ishizakis poängfötter och Niklas Hults snabbhet kommer nu också Bangura som läser de flesta situationer lite tidigare än sina allsvenska motståndare.

Det finns uppgifter om att affären kostar Elfsborg nio miljoner kronor totalt.

Det är ovanligt mycket pengar för ett lån över ett år. Mot den bakgrunden är jag inte särskilt förvånad att AIK drog sig ur.

En så vild satsning får nästan anses förbehållen de regerande mästarna där betydligt större pengar finns i potten genom Champions League eller Europa League.

Under fjolårets försäsong la tränaren Jörgen Lennartsson en del krut på att Elfsborg inte skulle skrivas upp som guldfavorit. I stället pratade han om en topp åtta-målsättning. Det tricket går inte hem en gång till, framför allt inte nu.

Om det inte händer något dramatiskt lär de allra flesta tippa Elfsborg när det rör sig mot seriestart i april. I allsvenskan brukar det vara ett säkert tecken på att allt går åt skogen. Under de senaste 15 åren har bara Djurgården lyckats försvara ett SM-guld.

Förr eller senare händer det igen.

Av: Robert Laul

Publicerad: