Förslaget som hotar svenska skidsporten

avPatrik Brenning

”Skulle bli ett skidornas Formel 1”

Eric Frenzel, tysk stjärna i nordisk kombination, och Charlotte Kalla.

Internationella skidförbundet vill spetsa sina produkt.

Nu utreder förbundet ett ”skidornas Formel 1” som kan bli vintersportens nya flaggskepp.

En disciplin där Sverige inte skulle ha en chans att konkurrera.

Det är en av backhoppningsvärldens mäktigaste människor, tävlingschefen i Internationella skidförbundet Walter Hofer, som står bakom förslaget. Han vill stärka backhoppningens, längdskidåkningens och den nordiska kombinationens (grenen där både hopp och längd ingår) position genom att låta stjärnorna från de tre disciplinerna tävla i samma gren.

– Det hade helt uppenbart blivit en underhållande tävlingsform. Men jag kan inte säga så mycket mer innan jag talat med mina kollegor i de andra grenarna, säger Hofer till NTB enligt Dagbladet och fortsätter:

”Ett fantastiskt koncept”

– Vi kallar de tre grenarna för en nordisk familj så varför ska vi inte vara tillsammans? Om de andra grenarna vill ha det är det intressant för oss inom backhoppniningen.

Norska Dagbladet beskriver tanken som en ”skidsportens Formel 1” där de tre disciplinerna samlas under samma tak. Hofer vill inte utveckla hur tävlingen skulle gå till men en teori är att stjärnorna från de tre disciplinerna tävlar på samma lag i en slags stafett.

– Det kan bli ett fantastisk koncept där du inte behöver någon paus mellan hopp- och längddelen (som i nordisk kombination), säger norska landslagets hoppchef Clas Brede Bråthen till Dagbladet och pekar ut stora fördelar även för längdsporten:

”Viktigt kommersiellt land”

– Jag personligen tycker att nordisk kombination är en fantastisk idrott men det här blir väl en kombination utan kombinationsutövare. Klarar man av att arrangera en disciplin med hopp- och längdstjärnorna kan det också öka intresset för skidsporten i ett kommersiellt viktigt land som Tyskland. Många fler nationer skulle också kunna hävda sig, säger Bråthen.

Inom längdskidåkningen har den stora debatten i år varit hur Norges stora dominans ska kunna brytas. En ny disciplin kan öppna för nya nationer i toppen men hade samtidigt varit ett hårt slag mot till exempel Sverige som helt saknar backhoppare av världsklass.

ARTIKELN HANDLAR OM