"Brann upp, jag kunde inte andas"

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Korir kom i mål som 22:a.

Peking. Kenyas herrar misslyckades helt på paraddistansen maraton.

Efteråt beklagade sig världsstjärnorna över värmen.

– Jag brann upp, jag kunde inte ens andas, säger före detta världsrekordinnehavaren Wilson Kipsang till kenyanska Daily Nation.

Vid sidan om hinderlöpning så finns det knappast någon mer klassisk gren för Kenya som maraton. Nio av de femton snabbaste tiderna genom alla tider är kenyanska inklusive de sex snabbaste.

Men när maran avgjordes i går morse blev det ett jättefiasko för löparlandet. Nuvarande världsrekordhållaren Dennis Kimetto bröt precis som tidigare världsrekordinnehavaren Wilson Kipsang medan Mark Korir fullföljde in på en blygsam 22:a plats på 2.21,20, nästan nio minuter efter segraren Ghirmay Ghebreslassie.

”Var hemskt”

Förklaringen enligt världsstjärnorna var värmen. Trots att de alla har sina träningsbaser i Kenya så kunde de inte hantera den höga luftfuktigheten kombinerat med 30-gradig värme.

– Värmen var hemsk. Luften var så tung, säger Mark Korir till Daily Nation.

– Det förstörde oss, säger Dennis Kimetto.

Wilson Kipsang var den som verkar ha lidit allra mest.

– Jag kunde inte springa längre när jag kom till 30-kilometersmarkeringen. Solen, värmen – det var för mycket. Jag brann upp och jag kunde inte ens andas. Jag försökte kippa efter andan men fick inte in någon luft så jag klev bara av. Jag kom hit för att vinna medaljer inte för att bryta. Det är första gången någonsin jag gör det.

Publicerad: