"Det är för mycket politik utomlands"

Uppdaterad 2015-07-07 | Publicerad 2015-07-06

Hemvändaren Rickard Lönn, 25, om de tuffa proffsåren

Rickard Lönn

Ny säsong och nya hemvändare i Elitserien.

Rickard Lönn är tillbaka i Redbergslid efter två år utomlands. För Sportbladet berättar Lönn om varför han väljer bort proffslivet för att plugga och "misshandeln" utomlands.

– Det är för mycket politik. Helt plötsligt var man uppskickad på läktaren och helt plötsligt skulle man spela. Det skulle aldrig hänt om man vore tysk, säger han.

Sportbladet rankar alla elitserielag

De senaste åren har vi sett Jonas Källman och Magnus Jernemyr en säsong.

Jonathan Stenbäcken och Anders Persson nästa.

Och nu fortsätter hemvändarna att förgylla Elitserien. Kim Andersson vänder hem till Ystad och 25-årige Rickard Lönn avbryter proffskarriären efter två år som inneburit spel i tyska Lemgo och danska Bjerringbro för spel hemma i Redbergslid.

Totalt är det tio spelare som vänder hem till Elitserien från spel utomlands till den här säsongen.

– Det var jag själv som hörde av mig till RIK och sa att jag ville flytta hem, säger Lönn till Sportbladet.

Trivdes inte utomlands

Vänsternian har skrivit på ett tvåårskontrakt med RIK och nu berättar 25-åringen om den tuffa kulturen ute i proffslivet.

– Det är ett helt annat klimat mellan spelare och ledare och för mycket politik i Tyskland. Helt plötsligt var man uppskickad på läktaren av tränaren och helt plötsligt skulle man spela. Det politiska spelet skulle aldrig hänt om man vore tysk, säger Lönn.

Du trivdes inte socialt?

– Nej, det var inte en helt hundraprocentig situation. Det är ett helt annat klimat och jag hade erbjudande om proffsspel på andra ställen utomlands, men ville hem.

Tror du att det är därför allt fler spelare vänder hemåt?

– Det tror jag, ja. Jag tror att de äldre vill hem och spela två år i sin moderklubb eller vad man ska kalla det. Men vi andra kan mycket väl vara trötta på det och vänder hemåt för att sedan ta steget ut igen.

"Det var bara jävligt dumt"

En annan av faktorerna bakom beslutet var att läsa upp betygen från gymnasiet samtidigt som hans flickvän är färdigutbildad och har planer på att jobba i Göteborg, berättar den landslagsmeriterade vänsternian.

– I trean på gymnasiet var jag inte i skolan. Jag var på handbollsträningarna med skolan men sedan drog jag hem. Det var ju bara jävligt dumt. Jag var bara där för att umgås med mina bästa kompisar.

Vänsternian Lönn tror dock inte att chanserna till landslagsspel försämras bara för att han "trappar ner" hemma i Elitserien, snarare tvärtom.

– Ser man på vilka som finns på min position nu borde ju chanserna öka. Jag tror ju att det blir mer utmaning i Elitserien också. Det är ju inte så att när vi möter Lugi att de undrar vem som spelar vänsternia. Så kunde fallet vara i Tyskland och då kunde man ju göra en del gratismål.

Men skillnaden på träningarna måste du känna av?

– Det är klart att det är skillnad på tempot på träningar. I Tyskland kunde jag ju vara helt slut efter en träning i början och var redo att läggas in på sjukhus. Tränaren undrade vad det var fel och jag fick förklara att jag var helt slut. Men här kan jag inte ställa samma krav på de i Bjerringbro som varit proffs i tio år och de i RIK där vissa spelare fortfarande går i skolan.

Till sist, du blev rankad tvåa i Sportbladets ranking av nyförvärven hittills. Kommentar?

– Vem blev etta? Jaha, nu när jag förstår vem som blev etta känns det helt okej. En andraplats får jag vara nöjd med.

Sugen på att veta vem som blev etta på listan och samtidigt se rankingen av ALLA elitserielag? Klicka här!

Följ ämnen i artikeln