Samarbete ska ta Bolt till Sverige

”Det blir ett samarbete med Bislett Games i Oslo”

Världens snabbaste man, Usain Bolt.
Världens snabbaste man, Usain Bolt.

Gamla DN-galan gick på knäna.

Nya Bauhaus-galan siktar mot stjärnorna.

– Ja, det blir ett samarbete med Bislett Games i Oslo nästa år där båda tävlingarna ska avgöras under en "skandinavisk" vecka. Och att gemensamt jobba för att få hit de största namnen, säger Bauhaus-galans ordförande Jan Kowalski.

Det inkluderar Usain Bolt.

Nästa år ska Bislett Games i Oslo avgöras den 9 juni. En vecka senare – den 16:e – ska Stockholm ha sina tävlingar.

Och 2017 är det meningen att det bara ska vara tre dagar mellan tävlingarna – Oslo på torsdagen och Stockholm på söndag. Även då i juni.

Bislett Games tävlingschef Steinar Hoen arbetar redan för att få Usain Bolt till Oslo nästa år.

– Ja, jag tänker betala vad det kostar. Det kan vara hans sista riktiga säsong och då vill jag ha med honom. Usain Bolt är en garanti för ett utsålt Bislett flera veckor innan tävlingarna, säger han.

Usain Bolt tävlade i Oslo tre år i rad 2011-2013 och det var fullsatt varje gång. Inte bara på läktarna. Platserna i VIP-tälten sålde ut ännu fortare.

Världens snabbaste man har inte tävlat i Stockholm sedan 2011.

Galan har inte haft ekonomin att betala Bolt de motsvarande två miljoner kronor han begär per tävling, men Jan Kowalski öppnar för en comeback nästa år.

– Vi har de ekonomiska möjligheterna nu och vill alltid ha hit de bästa. Sedan är det frågan om han kan eller vill, säger han.

”Perfekt att samarbeta”

Men samarbetet mellan Oslo och Stockholm är redan klubbat.

– Ja, det blir perfekt att samarbeta om både aktiva och resor. Eftersom vi har samma Diamond League-grenar på programmet, så handlar det om samma namn på båda ställena, säger Steinar Hoen.

Båda galorna har 100 meter nästa år.

– Och självklart ska vi jobba för att få Bolt till Stockholm, säger managern Daniel Wessfeldt, som numera hjälper till med Bauhaus-galans jakt på stjärnor och har överlägsna kontakter i branschen.

Bauhaus-galan har fler planer inför nästa år.

Ekonomin säkrad

– Ja, vi har redan börjat jobba med att ha även stavhoppet i Kungsträdgården. I dag har vi kula, men vill lägga till stav med Ranaud Lavillenie för att skapa ännu bättre stämning, säger Jan Kowalski.

Galan i Stockholm har avgjorts sent på sommaren de senaste åren och har fått flytta på sig i tävlingsprogrammet flera gånger.

– Nu vill vi ha ett mer eller mindre fast datum veckan före midsommar, säger Kowalski.

Och ekonomin?

– Den är redan säkrad de närmaste tre åren.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.