Innebandyn blev brödernas räddning

Anklagade för att ha dödat Kevin – sökte tröst i sin idrott

avKristoffer Bergström

Christian och Robin anklagades felaktigt för att ha tagit sin kompis Kevins liv.

I ett reportage i Eurosport berättar bröderna hur innebandyn var en räddning när allt var som tyngst.

– Det har varit några lägen där man har velat sticka från den här världen. När man hade sådana tankar var det bra att ha Vålbergs innebandy, säger Robin Dahlén i reportaget, som kan ses i sin helhet här.

1998 dog fyraårige Kevin Hjalmarsson vid en sjö utanför Arvika. Två bröder, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga och hävdades ha erkänt dådet.

19 år senare granskade SVT och DN utredningen och fann grova felaktigheter. Fallet togs upp igen och 27 mars 2018 friades bröderna från misstankar om brott.

I ett reportage i Eurosport berättas historien om hur de båda barnen höll modet uppe under uppväxten. Deras låga ålder gjorde att de inte dömdes för något, men vetskapen om vad de pekats ut för gjorde att de behövde flytta och hålla tyst om sin bakgrund.

Tränare, domare och spelare

Innebandyn blev en frizon. En lättnad när allt var som tyngst under början av 2000-talet, då de gick från barn till tonåringar och unga vuxna.

– När jag kommer in på plan är jag som vilken annan person som helst. Då släpper allt. Men det är klart, när jag väl mår dåligt kan jag inte prata om varför jag mår dåligt. För vi har inte velat prata om det utåt så att folk vet vem det är, om det är folk som vill oss illa, säger Christian Karlsson i reportaget.

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
Christian och Robin 2017.

Christian var den hårdjobbande spelaren och tränaren i BK Vålberg. Dessutom var han domare. Lillebror Robin var målskytten. I reportaget följer reportern Joel Segerdahl med på seriepremiär för a-laget. Bröderna noteras för fem poäng i 11–7-segern mot BKI Sunnanå i division fem.

”Bra att ha innebandyn”

Robin Dahlén berättar att innebandyn inte bara har varit en hobby. När mörka tankar plågade honom betydde den mer än så.

– Jag har haft tjugo dåliga år, nu kan inget bli lika dåligt som det varit. Hade jag fått välja helt själv skulle jag inte ha stått här idag. Det har varit några lägen som man har velat sticka från den här världen. När man hade sådana tankar var det bra att ha Vålbergs sporthall och Vålbergs innebandy, så att man kunde hänga en i krysset i stället. Så att man blev glad i stället för arg, säger han till Eurosport.

Spaningsledaren tränade motståndarna

En match i deras barndom sticker ut. Laget på andra sidan planen leddes av Rolf Sandberg, spaningsledare i Kevinfallet. Matchen ska ha varit en svängig historia där Robins och Christians lag till slut ska ha vunnit med en boll.

– Jag har inga agg mot honom privat, jag har agg mot hur han skötte sitt jobb och vad han gjorde mot oss för att rädda sitt skinn. Man kan säga att han tvålade till mig och min bror och min familj. Då fick jag ge igen på ett schysst sätt. Det var mitt sätt att sätta dit honom, visa att det spelar ingen roll vad som hänt mot oss, vi krigar alltid vidare, säger storebror Christian Karlsson till Eurosport.

Foto: Polisen
Spaningsledaren Rolf Sandberg höll förhör med pojkarna.

ARTIKELN HANDLAR OM