Motorsport

Ny serie ska lotsa en kvinna till Formel 1

W Series avgörs 2019 – målet är bryta en över 40 år lång kvinnlig frånvaro

Av: 

Anna Andersson

Lella Lombardi, på en bild från 1970. Hon är den senaste kvinnan att ha kört formel 1.
Lella Lombardi, på en bild från 1970. Hon är den senaste kvinnan att ha kört formel 1.

SPORTBLADET

Det är över 40 år sedan en kvinna startade i F1.

– Vi gör en fundamental förändring för att ge kvinnliga talanger möjligheten att ta sig till F1, säger de förre F1-föraren David Coulthard.

Därför lanseras W Series 2019.

Inte sedan Lella Lombardi körde Italiens GP 1976 har någon kvinna tävlat i ett F1-lopp och även om det har funnits ett par test- och utvecklingsförare de senaste åren har ingen av dem har tagit steget till racingens kungaserie.

Men nu vill män med stora erfarenheter från Formel 1 se en förändring.

David Coulthard

– Om vi inte ger tjejer en plattform så att de får möjligheten att utvecklas så kommer ingenting att förändras, säger David Coulthard som själv vunnit 13 GP-lopp till brittiska BBC.

– Kan de bli lika bra som Lewis Hamilton? Jag vet inte. Men det är fruktansvärt många killar som kör F1 och inte alls är lika bra som Lewis.

W Series ska stötta en kvinna till formel 1

W Series ska locka 20 av världens bästa kvinnliga förare och avgöras under sex lopp i Europa 2019. I mästerskapet tävlar identiska F3-bilar mot varandra och vinnaren får ungefär 4,8 miljoner kronor för att hon ska kunna finansiera en framtida satsning.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Det kan vara bra för unga tjejer som inte vet vilken väg de ska ta, men samtidigt ska du inte tro att det automatiskt ger några kvinnliga F1-förare, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky som tidigare i år blev första kvinna att vinna ett lopp i STCC.

– För mig är det inte aktuellt. Det kan vara en språngbräda, men de prispengarna räcker kanske för ytterligare ett års satsning. Inte för de fem till sju år som krävs för att nå F1.

•Hur ser du på valet av F3-bilar?

– Jag har testat den typen av bilar och det är en värld mellan dem och de bilar som kör F1:s supportserie GP3. Det är ett bra första steg, men därefter krävs det så mycket mer. Det är inte realistiskt att tro att någon ska kunna gå från en sådan serie till F1, det behövs ytterligare satsningar för att någon kvinnlig förare ska nå formel 1.

Framgångsrik tjej besviken på W Series

2018 har två kvinnliga förare utmärkt sig, Tatiana Calderón som tagit nio poäng i GP3 och Jamie Chadwick som skrev historia när hon blev den första kvinnan att vinna ett lopp i brittiska formel 3. Båda två tävlar mot killar, precis som IndyCarföraren Pippa Mann - men hon är allt annat än imponerad av W Series.

– Det är en sorgens dag för motorsporten, twittrar hon.

– Jag är enormt besviken över att det tas ett så historiskt steg bakåt under min livstid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Annas motor: Så vill tjejerna nå Formel 1

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Formel 3

STCC