Kajsa Kling berättar om depressionen

SPORTBLADET

ÅRE. I november tog hon en timeout från skidåkningen på grund av en depression. 

Nu berättar farthoppet Kajsa Kling för första gången om känslorna och framtiden.

– Visst finns det risk att jag kan hamna där igen men jag blickar framåt och ser på skidåkningen som något positivt, säger hon.

Kajsa Kling har de senaste åren varit Sverige enda hopp på fartsidan. Men efter att ha etablerat sig som en toppåkare började problemen förra säsongen. Kling avslutade säsongen i förtid efter VM i St. Moritz efter att ha tappat motivationen. 

Den 7 november i fjol berättade 29-åringen att hon tar en timeout från skidåkningen på grund av en depression. 

– Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla. Jag vill just nu fokusera på mig själv för att ta mig vidare, sa hon i ett pressmeddelande.

Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN

”Har bränt mig i båda ändarna”

Sedan dess har det varit tyst. Men nu berättar Kling för första gången om känslorna. 

– Det har varit ganska kämpigt. Kroppen och huvudet har inte svarat som det ska. Jag har trott att jag bara ska vakna en dag och tycka att det är bra, men det har tagit tid, säger hon och fortsätter:

– Det har varit dagar när det har varit väldigt tungt och jag har inte förstått vad som har varit jobbigt. Jag har trott att det har varit brist på motivation och att det är mig det är fel på. Men jag tror att jag har bränt mig i båda ändarna och att både det fysiska och det psykiska har tagit musten ur mig. Det jag behöver är återhämtning.

Hur har det varit att vara borta från skidåkningen? 

– Skönt. Välbehövligt och väldigt konstigt. Jag vet inte, i slutändan var det mitt val att inte åka, men jag hade inget annat val att ta för det fanns inte i kroppen eller huvudet eller någonting. 

”Ser skidåkning framöver”

Kling, som kommer från Åre men bor i Umeå, säger dock att hon inte är nere på botten.

– Nu mår jag ganska bra. Sedan går det mycket upp och ner. Jag måste lära mig var nivån ligger nu, som med en skada, och ta det steg för steg.

Har du haft tankar på att avsluta karriären?

– Det har funnits tankar på allt och ingenting. Det är klart att man börjar fundera. Jag har sagt det, ska det fortsätta som förra säsongen finns det inte en chans att jag åker. Men jag lär mig mycket om mig själv nu och visst kan jag hamna där igen men jag blickar framåt och ser på skidåkningen som något positivt. Men det går upp och ner.

Var det självklart för dig att gå ut och berätta om depressionen?

– Jag var lite orolig för hur det skulle tas emot. Men å andra sidan hade jag svårt att hitta på något annat också. Jag har inget emot det, jag tror att det är mer vanligt än vad alla tror inom alla yrken och även inom idrott. Det kan vara bra att prata om det, framför allt för mig själv. Jag är en sådan person som måste prata om saker som är jobbigt. 

Hur har det tagits emot? 

– Positivt. Det är alltid någon som brukar tycka något om något, men det har inte varit någon. Det har bara varit positivt. Folk vill hjälpa till och kommer med hejarop, så det har varit ganska skönt faktiskt.

Vad har du fått för stöd?

– Massa olika. Massa olika tips på vad jag ska äta för örter och så, mycket vila, men annars är det bara sådana som hör av sig och skriver ”kämpa” och ”kom igen” så det har varit jättepositivt och skönt. 

Kling missade OS och att följa det framför tv:n beskriver hon som en ”down-period”. Nästa år kommer ett VM på hemmaplan i Åre och Kling vet inte om hon kommer att stå på start, men ett slut på karriären ser hon inte.

– Jag ser skidåkning framöver. När, var och hur känns ganska oklart. Jag önskar att jag hade haft ett svar och kunna sätta ett datum för mig själv, men det funkar inte riktigt så verkar det som. Jag får ta dag för dag, men skidåkning ser jag definitivt framför mig, säger hon.

Svenskarna som vunnit segrar i alpina världcupen 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM