Berlin och Sandviken jagar trippeln

Han har två SM-guld i ­bagaget och jagar nu sitt tredje.

Daniel Berlin återvänder till Studenternas IP för att ta guldet till Sandviken.

– Det kommer att krävas hög nivå av alla våra spelare för att det ska gå vägen, säger 30-åringen.

Sandviken har haft ett lyckat bandyår. Efter att ha vunnit Svenska cupen och World Cup jagar man nu sin tredje titel för säsongen – ett SM-guld som skulle innebära det tionde i klubbens historia. En stor anledning till segertåget stavas Daniel Berlin.

Mittfältaren kom till Sandviken under sina ungdomsår för att studera vid stadens bandygymnasium. Väl i Saik gick Berlin via ungdomslaget upp till A-laget där han sedermera tog kaptensbindeln. Efter åtta säsonger, två SM-guld och 98 gjorda mål ville han fortsätta i Ryssland.

Efter två år i Dynamo Moskva vände Berlin hem till Sverige för spel i Bollnäs under tre säsonger. När kontraktet löpte ut efter förra säsongen var Sandviken snabbt där och ryckte i den meriterade mittfältaren.

– Jag spelade i Sandviken i tio säsonger, sen valde jag att åka till Ryssland. Jag var där i två år men skulle varit där tre men det blev ett snöpligt avslut. Då hoppade jag på Bollnäs-tåget. Jag har fortfarande bott i Sandviken så jag har pendlat upp vilket gjorde att jag kände att det blev för mycket med bilåkande nästan varje dag. Då kände jag att det kunde vara skönt att komma hem igen. De hade ett bra lag och att spela inomhus och få närmare till allt var helt klart lockande.

”Grymt bra säsong”

Tiden i Ryssland var enligt 30-åringen nyttig, där kultur och spelstil varit allt annat än den i Sverige.

– Skillnaden mellan rysk och svensk bandy är ganska stor. Det är lite mer fart och mindre taktiskt i Ryssland så det skapas lite mer chanser framåt. I Sverige är det lite mer fokus på den taktiska biten och överlag lite mer uppstyrt. Fick jag välja själv så skulle jag föredra något mitt emellan.

När Berlin återvände till Saik var det till ett redan starkt lag med bland andra Christoffer Edlund som denna säsong noterats för 86 poäng, varav 76 mål.

– Vi har haft en grymt bra säsong egentligen. De tongivande spelarna som är här har spelat ihop i fem-sex år så vi har börjat hitta tillbaka till där vi var 2014 (Saiks senaste guldsäsong, reds. anm.). Vi har haft en väldigt bra säsong och vunnit det mesta så jag tycker att vi är jäkligt värda att vara i en final.

Efter att sprungit igenom elitserien slutade Sandviken högst upp i serietabellen med lika många poäng som Edsbyn. Men väl i slutspelet stötte Berlins manskap på bekymmer när man ställdes mot Hammarby i semifinal.

– Vi visste att det skulle bli tufft. Vi valde ju Hammarby i semin då vi hellre ville möta dem i en matchserie där det är upp till fem matcher i stället för att få möta dem i en enskild final. Det var ett val vi gjorde för vi tyckte att Bajen är ett otroligt bra lag. Det har varit täta matcher hela vägen in. Vi var ute där ett tag men sen lyckades vi kravla oss tillbaka och avgöra i den femte, avgörande matchen.

Varnar för hörnorna

I finalen som återigen spelas i Uppsala på Studenternas IP ställs man mot Edsbyn och det är på förhand ett jämnt möte. Lagen har varsin vinst mot varandra i grundserien och Berlin varnar för Edsbyns fasta situationer.

– Det kommer att krävas hög nivå på alla våra spelare för att det ska gå vägen. Men Edsbyn är ett otroligt bra lag där de avgör många av sina matcher på fasta situationer som hörnor och frislag. Jag tror att finalen till en början kommer vara tillknäppt men när det väl blir ett mål åt något av hållen tror jag att det kommer öppna upp sig och bli en final där man kastar bort taktikboken och bara kör.

Finalen spelas 16.00 på Studenternas IP och sänds på SVT1.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.