Anrell om norska ilskan: ”Härligt patetisk”

Av: Anna Rydén, Benjamin Ekroth, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT / Bildbyrån

FALUN/STOCKHOLM. Charlotte Kalla fick ta emot hederspriset Holmenkollen-medaljen som första svensk sedan Gunde Svan.

Det efter att man bland annat nobbat Martin Johnsrud Sundby på grund av hans tidigare dopningsdom.

– Det är rakt igenom diskriminerande, säger landslagschef Vidar Löfshus till VG.

– Det är så härligt patetiskt, säger Lasse Anrell.

Det var efter den snöpliga fjärdeplatsen på tremilen i söndags som det meddelades att Charlotte Kalla fick ta emot hederspriset Holmenkollen-medaljen.

– Det känns otroligt värdefullt att få ta emot det, sa Kalla själv.

Kalla var den första svensk att ta emot medaljen sedan Gunde Svan 1985.

– Jag tycker det var ett alldeles strålande beslut, säger Lasse Anrell till Sportbladet.

Många hade trott att Martin Johnsrud Sundby skulle få ta emot medaljen i år, men han nobbades med hänvisning till dopningsdomen han fick 2016.

”Kan lika gärna lägga ner sådana hederspriser”

– Medaljen är ett hederspris, och orsaken till att den inte tilldelas Martin Johnsrud Sundby är knutet till det ärendet, sa Erik Eide från Skiforeningen.

Det beslutet har rört upp känslor i det norska skidförbundet rapporterar VG.

– Jag är lika chockad som alla andra i skidförbundet. Det är rakt igenom diskriminerande, dundrar landslagschef Vidar Löfshus och fortsätter:

– Ska en person med astmadiagnos vara diskvalificerad från att få ett hederspris? Om det ska vara så, då kan man lika gärna lägga ner såna hederspriser.

Anrell är nöjd

Skidtyckaren Lasse Anrell, tidigare krönikör på Sportbladet, anser däremot att det var ett utmärkt beslut att inte ge priset till Johnsrud Sundby.

– Äntligen är det några norrmän som tar det här astmafusket på allvar. Det var på tiden tycker jag.

Den norske landslagschefens upprördhet ger han inte mycket för:

– Det är så härligt patetiskt. Han är ju fullständigt hysterisk. Hur många tusen gånger för höga halter av astmamedicin var det han hade i blodet? Det är väl självklart att det inte är diskriminerande. Är det några som är diskriminerade så är det den övriga världens skidåkare, säger Lasse Anrell.

– Det är världens mest ömfotade idrottsledare, denne Löfshus. I hans värld är det totalt omöjligt och förbjudet att rikta kritik mot norrmännen, säger han till Sportbladet.

”Jobbar bakom kulisserna”

Till den norska tidningen säger dock Löfshus att sista ordet ännu inte är sagt. Enligt landslagschefen för skidförbundet och Skiforeningen en dialog.

– Jag har fått besked om att vi jobbar med det här bakom kulisserna. Jag hoppas att de (Skiforeningen) ser att de gjort fel.

När Sportbladet träffade Charlotte Kalla inför tävlingarna i Falun säger hon så här om utspelet.

– Det var ingen diskussion jag har fått med mig så det är svårt att ha någon åsikt kring det. Det var otroligt stort för mig att ta emot medaljen. Det betyder mycket för mig, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE