Kalla spränger gränsen – igen

Av: Kristoffer Bergström, Christoffer Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Slog sitt rekord från i fjol: Har gått framåt tekniskt

Charlotte Kalla.
Charlotte Kalla.

I fjol visade testerna att hon är bättre än OS-guldmedaljörerna Toini Gustafsson-Rönnlund och Bente Skari någonsin var.

I år slår Charlotte Kalla, 21, framför allt en person – sig själv.

– Jag känner mig stark och har gått framåt tekniskt, säger hon.

När Charlotte Kalla för lite drygt ett år sedan ställde sig på rullskidsbandet för att testa sin fysiska status chockade hon experterna.

1967 testade Toini Gustafsson-Rönnlund det högsta värdet som uppmätts av en svensk kvinna.

Det slog Kalla.

Och inför säsongen har hon knappast slarvat med träningen.

Resultat från början av september i tortyrkammaren i Skidlab A på Vintersportscentrum i Östersund visar att hon till och med förbättrat resultaten.

– Hon är minst lika stark som i fjol. Hennes maximala syreupptagningsförmåga är egentligen oförändrad. Däremot presterar hon lika bra som förra året fast längre. Hon kan alltså hålla högre farter och ha samma syreupptagninsgförmåga, säger testledaren Mats Ainegren.

”Gått framåt tekniskt”

Själv tonar Kalla ner testvärdena och vill inte att konkurrenterna ska höra hur bra siffrorna är.

– Ja, men min känsla stämmer rätt bra överens med resultatet. Att jag känner mig lika stark som förra året vid den här tidpunkten, men upplever att jag har gått framåt tekniskt. Jag hoppas att jag får ut det när jag kommer på snö också, det är inte samma sak som rullskidor, säger hon.

Vinterns stora mål är VM i Liberec i februari, och med fem månader dit känner sig Kalla precis så pigg som vetenskapen skvallrar om att hon är.

– Jag känner mig harmonisk, det är roligt att träna. Nu är det viktiga månader fram till tävlingspremiären. Jag vill mest förbättra tekniken, försöka hitta nycklar som passar. Det gäller att hitta tajmingen och koppla på rätt muskler, då kan det går bra, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN