Formbesked av Sofia Arvidsson

Foto: Vidare Sofia Arvidsson fortsätter till andra omgången efter seger mot thailändskan Tamarie Tanasugarn.
SPORTBLADET

Kampen mot klockan vann hon precis.

Matchen i första omgången av OS-tennisen gick betydligt lättare för Sofia Arvidsson.

– Det här spelet har jag inte varit i närheten av på träning. Det var fantastiskt kul, sade hon.

Då hade hon fått vänta långt in på måndagskvällen innan det blev match mot Tamarine Tanasugarn. Väl ute på tennisbanan gick det desto snabbare för Arvidsson, till och med överraskande snabbt. På en timma skickade hon ut thailändskan, 6–2, 6–1, och blev första svenska sedan Catharina Lindqvist 1988 att vinna en singelmatch i OS.

– Jag satt och pratade med Christian Olsson inför matchen och han sade att han fattar inte hur vi tennisspelare kan vänta så länge på att få spela men man är ju van. Men det var roligt. För ett par veckor sedan visste jag ju inte om det skulle bli spel i OS.

Sent klartecken

Arvidsson skadade sig i samband med att hon halkade i första omgången av Wimbledon i juni. Efter det har det handlat om rehabilitering och precis innan OS kunde hon lämna klartecken.

Bristen på förberedelser och träning gör insatsen ännu mer imponerande. Svenskan pressade konstant från baslinjen, rörde sig obehindrat och var i princip aldrig hotad i matchen.

– Jag fick en bra start och kände inte av knäet något. Det var väl ett par bollar jag släppte för säkerhets skull.

Söndagens regn gör att spelschemat i OS blir ännu mer komprimerat. Redan vid lunchtid på tisdagen spelas nästa omgång mot Jelena Dementieva. Arvidsson besegrade den ryska världssjuan i Sydney i årets första turnering. ”Ökänd” för sin svaga andraserve har dock ryskan lyft sitt spel under sommaren och hon nådde kvartsfinal i Paris och framförallt semi i Wimbledon.

Na Li skrällde

– Hon har ju spelat bra sedan en tid. Sedan vet alla att hon har en tendens att bli nervös. Det gäller att ligga på bollen mot henne. Måndagens skräll stod hemmaspelaren Na Li för när hon slog ut världstrean Svetlana Kuznetsova i två raka set.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS