Ett strålande alternativ

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Vet inte om jag någonsin sett en så positiv förlust för svenska fotbollslandslaget.

Allra mest positivt var att Kim Källström äntligen fick en roll där hans kvaliteter kunde höja landslagets kvalitet.

Ett systemskifte till 3–5–2 är inte frälsningen, men det kan bli ett avgörande alternativ i kval och förhoppningsvis VM-slutspelsmatcher i Sydafrika.

Anfallsspelet blev klart vassare än det Sverige presterade i sommarens EM-slutspel. Franske förbundskaptenen Raymond Domenech var överraskad av Sveriges taktik och att svenskarnas anfallsspel med Kim Källström som den mest aktive skapade så stora problem för hans lag.

Själv har Domenech testat 3–5–2 en gång med det franska landslaget men tänker inte göra om det eftersom Frankrike ”inte har spelartyperna för det”.

Oj! Om en stormakt som Frankrike inte har spelarna som behövs, kan då lilla Sverige verkligen ha det?

Svar ja.

Ett system för spelarna att växa i

Sverige inte bara har spelartyperna – man har spelare som växer i systemet och då menar jag inte bara Källström.

Daniel Majstorovic visade under Malmö FF:s senaste guldår att han passar i en backlinje med ytterligare två mittbackar. Med rätt positioner blir farten i fötterna inte avgörande, en trebackslinje understödd av kantspelarna ska röra sig som en enhet i sidled med samma avstånd mellan sig i stort sett hela tiden.

Fransmännen försökte och lyckades ett par gånger att dra isär trion genom att komma in bakom ytterbacken/yttermittfältaren. Malouda fick med ett ryck både Olof Mellberg och Majstorovic att gå bort sig innan fransmannen spelade in till Govous 2–1.

Men att ta baklängesmålen som intäkt för att försöket inte var positivt vore helt fel.

?För det första var det ett första test som föregicks av för lite samträning.

För det andra var det världsstjärnorna Benzema och Henry som lekte boll några avgörande gånger. Som de gjort mot betydligt vassare motståndare.

För det tredje var Frankrikes tredje mål handboll.

För det fjärde och det allra viktigaste hade Sverige vunnit om Markus Rosenberg, Henke Larsson och Marcus Berg hade satt sina chanser. Chanser som Sverige spelade sig till med ett anfallsspel där Källström var kreatören, Henke Larsson den smarte bollmottagaren och Zlatan Ibrahimovic den som saknades.

Mer lämpat för Zlatan

Om Sverige kan spela den här typen av anfallsfotboll kommer vi att få ut mycket mer än vi fått tidigare av superstjärnan Zlatan. Det är jag lika övertygad om som jag är om att Henke håller över ännu ett VM.

Hans snygga volleymål till 1–0 var ett perfekt avslut på ett perfekt anfall där Henke och Källström sågade sig förbi det franska vänsterförsvaret.

Matchen visade dock på problemet med att hitta rätt kantspelare. De som får det jobbiga och viktiga defensiva/offensiva dubbelarbetet.

Lasse Lagerbäck körde en Bob Houghtonvariant på presskonferensen för att förebygga kritik mot Christian ”Chippen” Wilhelmssons defensivspel. ”Christian gör en mycket mycket bra halvlek. Kanske till och med så att han överraskar oss lite grand i sin klokhet att hitta positioner i försvarsspelet.”

Det syntes tydligt att ”Chippen” ville visa att han kan försvara, men det resulterade i att hans naturliga offensiva spel där han ska utmana motståndarna försvann ur matchbilden. ”Chippen” fick för det mesta bollen felvänd utan att kunna göra något med den och övertygade inte tillräckligt i defensiven för att bli vänsterback.

Måste hålla bollen mer

Både Fredrik Stoor och Oscar Wendt kändes spontant bättre lämpade för ytterrollerna än ”Chippen” och Mikael Nilsson men de hoppade in när Frankrike tagit över spelet och tryckte tillbaka Sverige och blev därför mest rena backspelare.

För att systemet ska fungera riktigt bra måste Sverige få till ett mer bollhållande spel för att själv slippa jaga sig trötta i onödan. Anders Svensson och Daniel Andersson jobbade tätt ihop.

Daniel stod för de flesta bra uppspelen när spelet vändes men båda tröttnade och hamnade i knäna på backlinjen mot slutet och då föll även kontringsspelet ihop.

Detaljer att slipa på till VM-kvalet mot Albanien där vi nog kan få se ett svenskt 3–5–2 igen.

Gärna för mig.