Fjolårssegraren missar Touren

SPORTBLADET

Astana-stallet utestängs även från Girot

Proffscykelstallet Astana utestängs från årets båda stora etapplopp, Giro d'Italia och Tour de France. Astana, som varit inblandat i flera dopningsavslöjanden, går inte att lita på, menar Christian Prudhomme, tävlingsdirektör för Tour de France.

– Jag är chockad och mycket besviken, säger Levi Leipheimer, amerikansk cyklist i Astana, som i fjol kom trea i Tour de France.

Fjolårets segrare i Tour de France, spanjoren Alberto Contador, har nyligen skrivit på för Astana.

– Jag kan inte förstå att vi inte får ställa upp och försvara Albertos titel. Vi har även två andra cyklister, inklusive mig själv, som kan vinna, säger Leipheimer.

I fjol slängdes Astana ut från Tour de France sedan cyklisten Alexander Vinokourov åkte fast för bloddopning. Ytterligare tre cyklister i stallet var inblandade i dopningsincidenter och alla har fått lämna Astana.

Därefter har Astana jobbat hårt för att tvätta bort fuskarstämpeln och har infört såväl ett antidopningsprogram som bytt ut stora delar av ledarstaben.

Internationella cykelförbundets ordförande Pat McQuaid säger att han inte kan se några skäl till att inte bjuda in Astana till tävlingarna.

TT/Sportbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport