Italienska medier till vild attack mot tränaren Donadoni

avDavid Nannini Nilsson

SPORTBLADET

”Till Donadoni går utmärkelsen sämst på plan”

1 av 3

Dagen efter katastrofmatchen mot Holland går italienska tidningar till vild attack mot landslagets tränare Roberto Donadoni, 44.

– Donadonis katastrof, skriver Corriere dello Sport på förstasidan.

– Ge tillbaka Lippi, skriver Tuttosport.

Italien blev överkörda av Holland i premiärmatchen i fotbolls-EM – den första förlusten mot Holland på 30 år, och nu går de italienska medierna till angrepp mot spelarna – och framförallt mot tränaren Roberto Donadoni.

– Hela laget får sätta sig på de anklagades bänk, men till Donadoni går utmärkelsen sämst på plan: felaktiga val och för sena byten, skriver Gazzetta dello Sport.

”Fet örfil”

Dagstidningen Corriere della Sera kallar matchen ”en riktigt fet örfil”, medan Rom-tidningen Il Messagero skriver att matchen – som sågs av 18 miljoner tv-tittare i Italien – gav en känsla av en ”impotens som sällan skådats”:

– De azurblåa fick en rejäl lektion i fotboll och vitalitet från motståndarna, som pressade bra och hade ett fantasifullt spel, skriver tidningen.

Efter gårdagens förnedring bad italiens målvakt Gianluigi Buffon om ursäkt för det dåliga spelet.

– Det var en av de västa matcherna de senaste 12 åren. De gjorde en stor prestation. Segern var rättvis. Vi ber alla italienska fans om ursäkt, de förväntade sig inte det här av oss. Och det gjorde inte vi heller, sa Buffon enligt Corriere dello Sport.

”Inte lätt”

Roberto Donadoni försvarade i går kväll sitt lag och sin egen insats:

– Vi släppte in två mål efter misstag, det är sant, men Holland var inte överlägsna, sa Donadoni enligt Corriere della Sera.

– Vi började bra, men målen påverkade oss. I andra halvlek försökte vi reagera och vi skapade också några chanser, men vi tillät också Holland att göra en del. I kväll var det inte lätt att få in bollen, sa han.

Fröjdfeldt får stöd

Den svenske huvuddomaren Peter Fröjdfeldts beslut att godkänna det omdebatterade 1-0-målet fick i går fullt stöd av ordföranden för det italienska domarförbundet Cesare Gussoni:

– Linjedomaren tillämpade till 100 procent regeln som står i den 11 artikeln av Uefas regelverk när han bedömde att Panucci upphävde offsiden och höll van Nistelrooy på rätt sida, sa Gussoni till nyhetsbyrån Agr.

– Meningen med regeln är att förhindra att en spelare lämnar planen för att ställa en motståndare offside, sa Gussoni.