”Det är som en saga”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hamilton yngste mästaren någonsin – efter ett drama in i det sista

1 av 3 | Foto: Ricardo Mazalan
Hamilton var överlycklig efter sin seger.

Konkurrenter, fans och experter har tvekat och ifrågasatt hans förmåga.

Själv var Lewis Hamilton tvärsäker redan som tioåring.

Sportbladet berättar historien om världens yngste världsmästare i formel 1 – underbarnet som tog titeln i sitt andra försök.

I fjol lämnade han Brasilien med tårar i ögonen, då förlorade han VM-titeln med en enda poäng och i säsongens sista lopp.

I år är det mycket möjligt att ögonen är lika tårfyllda, men den här gången handlar det om glädje- tårar.

2008 tog Lewis Hamilton hem VM-titeln med en enda poäng till godo på Felipe Massa och han gjorde det med en omkörning av Toyotas Timo Glock i loppets allra sista kurva. Då hade Ferraris Felipe Massa redan gått i mål – i tron om att han vunnit titeln.

– Allt är som en saga. Att vinna en sådan titel är naturligtvis fantastiskt, men man går vidare till mästerskap. Jag vill köra F1 i många, många år till, säger Lewis Hamilton.

Är 23 år gammal

Han är bara 23 år och gör sitt andra år i F1-cirkusen. Redan i sitt första lopp körde han in på en tredjeplats och under sin första säsong gjorde han det som ingen trodde var möjligt.

Han fick storstjärnor och dubbla världsmästare att se ut som debutanter.

Själv körde han helt utan respekt – det har han gjort i år också.

Han har dragit det så långt att han på grund av sin aggressivitet är den minst omtyckte bland förarna och han är den som fått flest straff av tävlingsledningen.

Men han är också den bäste av dem alla.

– Visst kan han slå mina rekord, säger den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher.

– När man tittar på vad han har åstadkommit så är det imponerande. Han kunde konkurrera med en dubbel världsmästare och besegra honom redan i debuten. Det talar för sig.

Döpt efter Carl Lewis

– Han kommer att skriva om historien, jag är säker, säger den förre världsmästaren Jackie Stewart.

– Han är makalös, jag kan inte påminna mig att en så ung förare har imponerat så stort under sitt första år, säger Niki Lauda, som har tre VM-guld.

– I år har han dessutom slipat bort felen från fjolåret och lärt sig hantera pressen.

Lewis Carl Hamilton, är döpt efter den amerikanske friidrottare som vann fyra OS-guld i Los Angeles 1984, och han föddes i januari 1985. Hans föräldrar, Carmen och Anthony, skildes när Lewis var två år gammal och han flyttade till sin mamma. Under uppväxtåren hade han svårt att hitta sin roll och vid ett tillfälle fick han stryk av några äldre killar på skolgården, vilket blev starten på hans idrottskarriär.

– Jag var fem år gammal och det var fruktansvärt. Jag sade till pappa att jag ville lära mig karate så att jag kunde försvara mig själv, berättar han.

– Mobbningen slutade, men det allra viktigaste var att jag fick ett betydligt bättre självförtroende.

Han tog svart bälte i karate när han var tolv år och han var en mycket lovande fotbollsspelare, men då hade han sedan länge bestämt sig för att karriären skulle gå i en annan riktning.

Han skulle bli världsmästare i formel 1.

– Jag tvingade mig själv att lära mig att bromsa sent, det skulle sitta i ryggmärgen. Man måste arbeta extremt hårt med sin kropp och med sitt psyke. Kanske har jag en stor talang, men jag arbetar väldigt hårt.

Nicholas finns med

Efter några år flyttade Lewis till sin pappa och styvmamma och han fick även en lillebror, Nicholas, som fortfarande är hans allierade, hans allra bästa vän som finns med på banan vid nästan varje lopp.

– Jag är visserligen sju år äldre, men han är min allra bästa vän och vi pratas vid dagligen. Om det är någonting som inte går så bra så är det honom jag tänker på, säger Lewis Hamilton.

Den yngre brodern har en CP-skada och även om han kan ta sig fram själv med hjälp av en krycka sitter han för det mesta i rullstol.

– Han klarar sig fantastiskt bra och det är han som ser till att jag behåller båda fötterna på jorden, säger Lewis Hamilton.

– Det är en häftig känsla att se någon växa upp, se vilka svårigheter och problem som den personen tar sig igenom och vad han upplever i livet. Det är underbart att få gå igenom det med honom och se hur han utvecklas. Han är fantastisk och jag älskar att göra saker tillsammans med honom. Men jag låter aldrig någon vinna. Jag borde låta min bror vinna ibland när vi tävlar, men det är väldigt svårt för mig att göra det.

Lewis Hamiltons vinnarskalle har tagit honom dit han är i dag och redan när han träffade McLaren-Mercedes stallchef Ron Dennis för första gången visste han vad han ville – och vad han kunde.

– Jag var nio år och sade till Ron att jag ville köra för McLaren och bli världsmästare. I mitt autografblock skrev han; ”ring mig om nio år”.

– Men han ringde själv efter två eller tre år.

Sedan dess har den unge britten varit en del av McLaren-Mercedes framtidssatsning och han har vunnit samtliga serier han tävlat i.

– Jag vet egentligen inte om jag föddes för att klara av den här cirkusen runt omkring, säger Lewis Hamilton.

– Men jag vet att jag föddes till att bli tävlingsförare och jag är född för att vinna.

Nu är han den yngsta världsmästaren i F1-sportens historia.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport