Ernst Bolldén död

Foto: SCANPIX
Ernst Bolldén.
SPORTBLADET

Paralympicsmedaljören Ernst Bolldén avled i morse.

Han förlorade kampen mot cancer. Han blev 45 år.

– I dag är jag väldigt fylld av sorg, säger änkan Gisela Bolldén till Sportbladet.

2010 blev Ernst Bolldén sjuk och sommaren 2011 fick han diagnosen urinblåsecancer.

Det gick inte att operera honom i Sverige då landstinget bara kunde erbjuda palliativ vård. Det gjorde att han och hans fru Gisela sökte hjälp utomlands.

Paret hittade en behandling i Kina och startade en blogg och en Facebook–grupp för att samla in pengar till ingreppet.

Men tiden blev för knapp.

I morse, klockan 10.24, avled Ernst Bolldén i sitt hem i Hudiksvall.

– De sista dagarna var han väldigt trött och ville mest sova. I dag märkte jag att andningen blev tyngre, det blev längre mellan andetaget. Jag höll honom mot mitt bröst, sa att jag älskade honom och så somnade han in bara, väldigt lugnt och stilla, säger änkan Gisela Bolldén till Sportbladet.

In i det sista kämpade Ernst mot sjukdomen. Han var hela tiden inställd på att han skulle vinna kampen och sedan spela i Paralympics senare i år.

– Han var alltid positiv. Envis som synden var han ju. Extremt ömsint, jordnära, en väldigt omhändertagande och snäll person. Han var den där killen som alltid tog sig tid för folk, säger Gisela.

– Han gav ju aldrig upp, han var helt övertygad om att han skulle ta det här. Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, sa han alltid.

”Varm i hjärtat”

Under Ernsts kamp mot cancern har väldigt många människor visat sitt stöd. De har hört av sig och skänkt pengar från alla världens hörn.

– Jag känner mig väldigt varm i hjärtat även om jag är fylld av sorg. Det har varit väldigt fina ord där människor visat att de tänker på oss, både från idrottspersoner och andra. Det värmer i hjärtat, säger hon.

– Samtidigt är jag fylld av sorg, jag ville verkligen ha min man kvar.

Tagit guld i Paralympics

Ernst Bolldén blev förlamad från midjan och neråt efter en olycka när han var 13 år gammal.

Hans stora idrottsintresse gjorde att han började satsa på bordtennis och hade sedan en väldigt framgångsrik karriär.

Han tog guld i Paralympics, VM och EM.

– Vid EM förra året spelade det svenska landslaget med de blå banden på dräkterna som en hyllning till Ernst. De skickade sms om att de tagit guld som de tillägnade till honom, säger Gisela.

Ska skänka över en halv miljon

Insamlingen gav över 520 000 kronor. De pengarna ska Gisela Bolldén skänka vidare.

– Nu ska jag försöka hitta någon typ av forskning som ska få de här pengarna. Jag vill inte att kampen ska vara förgäves, det ska åtminstone komma något gott från det här, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parasport