Så brände de 2,5 miljarder kronor

Stjärnorna utblottade trots superlöner

Scottie Pippen, Michael Vick, Vin Baker och Deuce McAllister.
Scottie Pippen, Michael Vick, Vin Baker och Deuce McAllister.

Underhållsbidrag till nio barn, 17 bilar på kredit och investeringar i flytande möbler.

Trots miljoninkomster hamnar en majoritet av USA:s största idrottsstjärnor i allvarlig ekonomiskt knipa, skriver Sports Illustrated.

Men hur slösar de bort miljarder kronor?

78 procent av alla professionella amerikanska fotbollspelare i NFL är utblottade två år efter pensionen. Detsamma gäller 60 procent av basketspelarna i NBA fem år efter att de avslutat karriären. Hur är det möjligt att till exempel bara sex av spelarna i Sportbladets sammanställning tillsammans bränt 2,5 miljarder kronor?

Sport Illustrated har i ett längre reportage försökt gå till botten med hur några av världens bäst betalade människor bara år senare kan vara i allvarliga finansiella kriser. En av dem Raghib ”Rocket” Ismail som bara åtta år efter att karriären avslutades 2001 hade bränt alla sina 132 inspelade miljoner.

”Låter som japanska”

– Jag började med en årslön på sex miljoner dollar (26,4 miljoner kronor). Sedan tittade jag på mitt kontoutdrag och tänkte bara ”Vad i...”. Jag var så fokuserad på sporten.

Ismails rådgivare hade genom usla investeringar bränt hela stjärnans förmögenhet. Men han är inte ensam. NFL:s spelarfack uppger att bara mellan 1999-2002 blåstes 78 spelare på mer än 277 miljoner kronor av oprofessionella investerare.

– Så fort du börjar prata finansier låter som det som japanska för grabbarna. De är helt borta, säger förre spelaren Torii Hunter som fått professionell hjälp för att klara sig ur sin ekonomiska knipa.

Det bristande intresset för finanser gör idrottarna till lätta offer. Sports Illustrated berättar om en anonym amerikansk fotbollsspelare från Dominikanska republiken som betalade 33 000 kronor i månaden under 18 års tid för försäkringarna till två bilar i hemlandet. En annan icke namngiven spelare fakturerades på miljoner årligen av en revisor för att hålla kontroll över hans finanser.

Säljer sina priser

De ekonomiska kriserna får också spelarna att gå långt i sin desperation efter pengar. En helt egen sajt drivs på internet där idrottsmän kan pantsätta sina mästerskapsringar och troféer.

– Det är mest unga spelare som sålt. Det handlar om ekonomi. Att sälja de här sakerna är alltid pinsamt. Det är en sista väg ut, säger sajtens ägare Tim Robins.

Agenten Leigh Steinberg, som jobbat med ett koppel av NFL-spelare, beskriver stjärnorna som riktigt unga lotto-vinnare.

– De kommer ofta från college-stipendium och har aldrig ens tjänat tillräckligt för att överleva dagen. De har aldrig lärt sig att hålla budget eller spara kvitton. Det triggar två ödesdigra misstag: De anställer fel människor och litar på dem på tok för mycket.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.