Längdskidor

Kan stoppas – av amöba

Av: 

Andreas Lundin

SPORTBLADET

Mystisk sjukdom har drabbat svensken som ska stoppa Northug

Oskar Svärd 2007 efter att ha vunnit Vasaloppet för tredje gången.

Foto: Scanpix

Oskar Svärd riskerar att missa årets Vasalopp. Den trefaldige mästaren har drabbats av flera amöbor i magen och får därmed svårt att stoppa Petter Northug i skidspåren.

– Hoppet är ju det sista som överger en, men klart att det känns bittert just nu, säger Svärd till Sportbladet.

Oskar Svärd har deltagit i Vasaloppet 13 gånger och vunnit den klassiska skidtävlingen tre gånger, 2003, 2005 och 2007. Nu tyder det mesta på att Oskar Svärd inte kommer till start den 4 mars. Långloppsåkaren blev sjuk vid nyår av att en amöba lade ägg i hans mage. Förra onsdagen tog han nya prover och den här veckan fick han provsvaren.

– Det visar sig att den starka antibiotika jag tagit i tio dagar inte hjälpt. Amöban är kvar, och det visade sig att de hittade ännu fler parasiter i magen, säger Svärd.

”Åkte med djuret”

Han tror att amöban kom in i kroppen under en semesterresa till Brasilien förra sommaren. Men det dröjde länge innan han blev sjuk av den.

– Den kan ligga flera månader i tarmen innan den bryter ut. Det är när amöban lägger ägg som man blir dålig.

Svärd tvingades stå över det italienska långloppet Marcialonga och försökte sig på en comeback i tyska König Ludwig Lauf förra veckan.

– Jag kände att jag inte hängde med, jag åkte ju med djuret i magen och den tar kraft och energi, så jag kände att jag inte orkade med.

Svärd menar att det framförallt är trötthet han lider av.

Vill slå Northug

– Jag har sovit 10 till 13 timmar per dygn långa perioder, det är inte normalt. Jag har även feber, ont i halsen, snuva och det bubblar inne i magen. Jag har mer eller mindre haft magvärk i sex veckor.

Amöban kommer olyckligt för Svärd som inför årets lopp varit extra sporrad med tanke på norrmannen Petter Northugs medverkan. Ordkriget mellan dem har pågått ett tag.

– Det vore en dröm att spurta ned Northug på upploppet, så det är klart att det här känns extra trist. Framförallt då jag haft en så bra sommar och höst och aldrig varit så stark som jag kände mig då. Men jag har rest mig förut och kan göra det igen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor