Ombytta roller

SPORTBLADET

Så vill Norge ta sprinttronen åter

1 av 2 | Foto: Svenskt vis. Norges sprintlag har valt svensk snö för uppladdningen. De har befunnit sig i skidtunneln i Torsby hela veckan.

Hetland efter OS-genrepet:

Sverige och Norge har bytt förberedelser med varandra inför sprintpremiären idag i Düsseldorf.

-Svensk snö ska göra att vi slår svenskarna, säger norske sprinttränaren.

- Norge har alltid ett perfekt upplägg inför Düsseldorf och sen, när vi slagit dem där, så har det varit dåligt, säger Inge Bråten.

I fjol tog Sverige över tronen i skidsprint.

Efter att Norge belagt platserna ett till tre och totalt sju av de nio översta platserna i sprintcupen 2004/2005 var det svenskt på plats ett, två och fyra förra säsongen, kompletterat med två OS-guld och ett OS-brons.

"Perfekt upplägg"

Nu ska Norge ta tillbaka tronen - med svensk hjälp.

-Svensk snö ska göra att vi slår svenskarna i Düsseldorf, säger norske sprinttränaren Ulf Morten Aune.

Norska sprintlandslaget har nämligen laddat i skidtunneln i Torsby hela veckan inför dagens världscuppremiär i sprint i Düsseldorf.

- Vi anser att detta är den mest optimala förberedelsen inför Düsseldorf, säger Aune.

Svenskarna, som i fjol laddade på hemmaplan, har valt att förbereda sig på den plats norrmännen ratade efter att varit där i fjol - på hög höjd i Val Senales i Italien.

- Norge har alltid ett perfekt upplägg inför Düsseldorf och sen, när vi slagit dem där, så har det varit dåligt, säger förbundskaptenen Inge Bråten.

Larsson sjuk

Men i år ligger Bråten lågt i förväntningarna inför just premiären.

- Vi prioriterar höjdträningen nu. Vi var här i Val Senales vid samma tid i fjol men efter premiären, eftersom den låg tidigare. Vi kan inte satsa maximalt på Düsseldorf, det finns andra tävlingar under året som är viktigare, säger Bråten.

Norrmännen är av en annan åsikt:

- I våra papper får man lika många poäng i Düsseldorf som i tävlingarna i december och januari. Vi ska kunna gå fort både nu i oktober-november och senare på säsongen. Så bra tränade är vi, säger Aune.

Hur mycket Norge än dominerat genom åren har Peter Larsson dock varit kungen av Düsseldorf och vunnit där alla fyra åren.

- Men det ska han inte kunna göra i år. Peter har haft ett virus och fram till för tio dagar sedan hade han inte kunnat träna riktigt på sex veckor. Han får vinna VM i stället, säger Bråten.

Kriget - ord för ord

SPRINTCUPEN 2004/2005

SPRINTCUPEN 2005/2006

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM