Straffet för Fosshaug – tre veckors avstängning

SPORTBLADET

”Tämligen grovt”

Bandystjärnan Per Fosshaug stängs av tre veckor för att ha fått grovt matchstraff och därefter gått bärsärkagång utanför planen.

Det beslutade bandyförbundet i dag.

Foto: Urban Andersson
Avstängd Per Fosshaug får se de närmaste matcherna från läktaren.

I praktiken innebär det att Tillbergaspelaren missar tre matcher: onsdagens redan spelade superallsvenska match mot Örebro, kommande söndagens cupmatch mot Finspång samt den superallsvenska matchen mot Motala den 9 februari.

Det var i söndagens superallsvenska match borta mot Örebro, som Fosshaug fick grovt matchstraff för att ha slagit klubban i sekretariatet och kallat den assisterande domaren för ”jävla idiot”.

På väg ut från arenan kastade han upp ett par skridskoskydd på ett tak och slog sedan hål i två skåpdörrar i korridoren utanför omklädningsrummet.

Visade upp hela sitt register

Innan händelsen hade han hunnit visa upp lite av sin genialitet genom tre mål och en assist i den andra halvleken.

Men vid underläge 5–6 protesterade Fosshaug mot ett domslut och hann inte sitta många minuter i utvisningsbåset förrän han började gå bärsärk.

Fosshaug blev automatiskt avstängd en match (onsdagens returmöte mot Örebro) och i dag sammanträdde bandyförbundets tävlingskommitté för att bestämma om ytterligare bestraffning.

– Av domarrapporten att döma handlade det om upprepade missfirmelser, att han flera gånger sagt olämpliga saker. Och så handlade det om hans reaktion på utvisningen, som renderade i matchstraffet – det här med att han slog med klubban mot utvisningsbåset och mot en stol. I en skala som vi har kan man säga att det var en tämligen grov förseelse, om än inte den värsta, säger Mats Westling, ordförande i tävlingskommittén till TT.

Behandlas som vilken spelare som helst

Fosshaug har varit avstängd ett flertal gånger under sin karriär. Westling säger dock att Fosshaugs historia inte fanns med i bedömningen av den senaste händelsen.

– Det vill jag särskilt påtala. Han har fått sina straff tidigare och det har gått lång tid. Så han behandlades precis som vilken annan spelare som helst. Han stod på noll när vi började resonera, säger Mats Westling till TT.

Se även:

Sportbladet.se ([email protected]), TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy