Alpinstjärnan: ”De skar upp min mage”

SPORTBLADET

Aksel Lund Svindal talar ut om jättekraschen

Foto: Aksel Lund Svindal kraschade svårt och slogs blodig.

Tv-bilderna är fasansfulla.

Nu talar alpine stjärnan Aksel Lund Svindal, 24, ut om kraschen som kunde ha slutat i en tragedi.

– När jag såg allt blod förstod jag att något var allvarligt fel.

Träningsåket i Beaver Creek den 27 november hade kunnat sluta på värsta sätt för världscupssuveränen Aksel Lund Svindal. I det svåra fallet ådrog han sig frakturer i käken och näsan, samt sårskador i ansiktet. Men mest allvarligt var det djupa sår han fick på skinkan ned mot låret när skidan skar genom dräkten.

– Aksel hade tur i oturen som klarade sig från allvarligare skador. Jag vill inte spekulera i hur nära snittet var pulsådern, men jag kan bekräfta att den typen av skärskador kan skapa mycket allvarliga situationer, sa den norska landslagsläkaren Ola Rönsen till VG.

”Har haft problem med matsmältningen”

I dagens upplaga av VG berättar Svindal Lund för första gången själv om den otäcka smällen – och om tankarna efteråt.

– Såret i baken var så djupt att vi fruktade att invändiga organ kunde vara skadade, men allt visade sig vara helt i sin ordning, säger han till VG från sjuksängen.

– De skar upp min mage för att titta så att allt invändigt var okej. Allt var bra, även om jag har haft jobbigt med matsmältningen efteråt.

”Jag kunde fått skador för livet”

När han omringades av läkare och personal förstod Aksel Lund Svindal att det var mer seriöst än han trodde från början.

– Jag kände att jag hade tre, fyra brott i ansiktet, men fick också veta att såret i baken var så djupt att de var tvungna att öppna upp och undersöka hela magregionen. Hade de inte gjort det kunde jag fått skador för livet och aldrig mer blivit bra.

På frågan hur han känner sig svarar Aksel Lund Svindal:

– Mycket bättre, men jag kämpar fortfarande med magen. Det kan vara lugnt en stund, men så smäller det till. Rena vulkanen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint