Fyra och sexa - damerna fortsätter att övertyga

SPORTBLADET

De svenska skidskyttedamerna kan ha något stort på gång i VM i Östersund i februari.

Det visade Helena Jonsson och Anna-Maria Nilsson i sprintloppet över 7,5 km i världscupen.

Helena blev fyra med ett bomskott och Anna-Maria var sexa för andra tävlingen i rad.

– Jag tror inte att det är verklighet eller en dröm. Jag vet inte om jag vågar nypa mig i armen, säger Anna-Maria Nilsson glädjestrålande.

Undra på det – för någon timma tidigare stod den ett år äldre brorsan Mattias på podiet i Pokljukas skidskyttestadium och tog emot publikens jubel efter sin tredjeplats. Och nu fick Anna-Maria också uppleva publikens jubel sedan hon åkte in på sjätte plats– för andra världscuploppet i rad.

Ingen tillfällighet

En enorm framgång för den 24-åriga Östersundstjejen som före dess varit 22:a i världscupen som bäst.

– Det känns enormt kul att stå på prispodiet för andra gången. Det visar att det inte var en tillfällighet. Jag känner mig enormt mycket starkare i skidåkningen den här säsongen. Och dessutom åkte jag med kanonskidor – igen, sade Anna-Maria Nilsson.

– Jag är inte överraskad över resultatet. Våra åkare är så stabila och så pass duktiga att vi har en rejäl medaljchans i varje lopp vi startar i. Helena och Anna-Maria åkte bra skidor och en bom vardera på skyttet är bra – för att inte säga mycket bra i den här blåsten, sade förbundskapten Staffan Eklund.

Skyttemiss för Olofsson

Anna Carin Olofsson hade inte samma lycka på skjutvallen. Det blev tre bomskott.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag hittade inte rätta känslan i liggande, konstaterade Anna Carin sedan hon bommat två i liggande och ett i stående och med sina tre bomskott åkte in på 17:e plats 1,22 minuter efter segrande fransyskan Sandrine Bailly.

Helena Jonsson riktigt njöt av situationen efter sitt starka lopp.

– Jag trodde inte att det skulle räcka så långt som till en fjärde plats med ett bomskott. Men det känns så himla skönt nu när det flyter på så bra i skidåkningen att jag kan vara med i toppstriden med ett stabilt skytte, sade Helena Jonsson.

Jagar stafettmedalj

Det var ett riktigt förhoppningsfullt damlag som laddar om för söndagens stafett – det blev ju en tredje plats i den senaste stafetten i världscupen.

– Det ska bli hur kul som helst. Det är bara att köra, säger Helena Jonsson – och det låter nästan lika gyllene klingande som Ingemar Stenmarks klassiska: Det är bar och åk.

I det svenska stafettlaget kommer trion Helena Jonsson, Anna-Maria Nilsson och Anna Carin Olofsson att köra tillsammans med Elisabeth Högberg.

Fransyskan Sandrine Bailly vann sprintloppet före den stora överraskningen Kaisa Mäkäräinen, Finland och Magdalena Neuner, Tyskland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte