Korkade Blonska

avLasse Anrell

Publicerad:
Uppdaterad:

- här är något som inte stämmer

1 av 2 | Foto: AP
Carolina Klüft på rekordjakt.

OSAKA. Vi förlorade Eunice Barber.

Vi fick Ludmila Blonska från Ukraina.

Carolina Klüft behöver någo vi kan avsky.

Det fick hon i går.

Ett VM är dess dueller.

Vi har Susanna Kallur mot Michelle Perry.

Vi har Tyson Gay mot Asafa Powell.

Nu har vi Klüft mot Blonska också.

Blonska var visserligen världsbäst inför VM och jagade Klüft redan i i Götzis, men det hon är mest känd för är en dopningshistoria från 2003 där hon åkte fast för Ben Johnson-dopning med det förhållandevis lättupptäckta stanozolol.

Korkat gjort.

Korkad brud.

I går levererade hon en start som fick svenska tv-tittare att sätta nattmackan i vrångstrupen.

Hon satte personbästa i höjd. I tv såg det ut som om hon satte det tre gånger, men det stämmer inte riktigt. Hon har hoppat på de här höjderna förr, men det var länge sen och inte i samband med mångkamp.

Hot mot Klüft

Hon skuggade Klüft och inte ens ett ganska misslyckat kula eller ett faktiskt nästan lika misslyckat 200 meter kunde ta bort känslan av att Blonska är ett hot mot Klüft. Precis som det inte gick att ta bort känslan av att något inte är riktigt rätt med ukrainskan.

Dopad igen?

Jag har ingen aning. Efter höjdhoppet hade jag trott på ännu en urladdning i kula men där underpresterade hon. Och på 200 meter gjorde hon förutom ett mediokert lopp också ett märkligt intryck efteråt när hon låg på banan och hyperventilerade på ett sätt som såg ganska obehagligt ut.

Inne i mixed zone - bland

alla kollegor och journalister - föll hon ihop och spydde och togs om hand av sjukvårdspersonal.

Inställd intervju

Hennes tillstånd stod i en extrem kontrast till Klüfts som sprang ett fantastiskt 200 meter med årsbästa och en målgång där hon ökade tempot dramatiskt.

Efteråt stod hon upp och var helt oberörd.

I mixade zonen höll hon hov inför pressen medan Blonska försökte uttala några ”No, no” till journalister som ville prata med henne.

En inställd intervju är också en intervju.

En utförd intervju är också en psykning.

Det tror jag både Klüft är Blonska är fullständigt medvetna om.

Jag vet inte om man ska döma Blonska. Avstängd en gång - alltid misstänkt.

Ukrainsk idrottare - alltid misstänkt.

Blonska är muskulös på ett kompakt sätt som man sett på många östeuropeiska dopade idrottare genom åren. Inte uppseendeväckande muskulösa. Ingen bulgarisk traktor utan mera ett ryskt kraftpaket, som en Ludmila E när det begav sig? Blonska är en smula finnig - en annan gammal dopningsindikation - men det kan säkert 29-åriga kvinnor vara precis som 24-åringar från Växjö kan vara det och det betyder allt eller inget.

Oftast inget.

Personbästa i höjd och häck, årsbästa i kula och 200 meter. 15 poäng före Paris-serien som också är Europarekord. Carro kan verkligen slå det rekordet i dag och eftersom hon säger att det egentligen är hennes enda mål här i VM så ska vi väl vara nöjda med det.

Inte rädd längre

Men jag tycker att vi också ska vara nöjda med att vi för första gången på åratal får se en frisk Klüft på banan. Hon kan ta i i kurvan fram mot höjdhoppsribban. Jag stod bredvid några i hennes organisation vid höjdhoppet i går och när hon sprang fram mot segerhoppet på 1.95 kunde de se redan under löpningen att hon skulle klara höjden. De vrålade ”Jaaa!” redan då. Anledning? Hon vågade springa så fort. Hon vågade belasta vaderna. Hon var inte rädd längre.

Europarekord i dag? Absolut. Världsrekord? Absolut inte. Världsrekordet är från en annan tid, en annan plats och från pillertrillare på en helt annan nivå än Ludmila Blonska någonsin kunnat drömma om att få träffa - ens på idrottmuseum.

De andra duellerna?

Susanna Kallur försökte tona ner betydelsen av duellen mot Perry genom att envist hävda i går att Perry är favoriten. Bra jobbat.

Tyson Gay och Asafa Powell såg båda sensationellt bra ut och sprang joggande på världstider. Se upp noga i finalen. Det kan bli världsrekord. Faktiskt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott