Hubers dribblande får mig att vilja lyssna på radio

SPORTBLADET

I somras förvandlades jag till en gammal kärring.

Jag började köpa en särskild sorts bröd för att klippa ut ett särskilt märke på brödpåsen.

När man klippt ut – inte tio, inte femton – utan 25 märken ur de där brödpåsarna, då kunde man skicka in dem till brödföretaget och få en dyrbar premie.

Vad det var för dyrgrip?

Ett USB-minne som implanterats vid näsroten? En fika med en Alex Schulman i en hotellobby? En världsomsegling under havet?

En helt vanlig radio

Nej, det var en radio. En helt vanlig jävla radio.

Och jag gillade det. Jag gillade det totalt anakronistiska, det helt sanslöst gammelmodiga i att tävla ut en så uråldrig uppfinnig som en radio.

Det utstrålade en gedigenhet som verkade uppriktig.

Sånt är sällsynt, numera.

Jag kommer att tänka på det när jag läser om den senaste stormen i vattenglaset som heter tv-rättigheter kring svensk fotboll.

Där Kentaro, ägt av Philipe Huber, dragit Canal plus vid näsan och sålt 50 matcher per säsong till TV4. Något som var ett kontraktsbrott, enligt Canal plus programdirektör Mats Örbrink.

”Vi ses i domstolen”

”De nämnde idén för några veckor sedan. Då läste vi högt i avtalet för dem. ’Ingår ni ett sådant avtal, då ses vi i domstolen’, sa vi. Minsta barnunge förstår ju vad som gäller”, säger han till Dagens Media.

Julefrid i tv-sportland? Knappast.

Det var Philipe Huber som såg till att tv-sändningarna från allsvenskan förra året aldrig kom igång. Det är Philipe Huber som hunsar svensk fotboll, så att vi får spela på konstgräs mot Costa Rica och vår jubileumslandskamp mot Brasilien i England i stället för på Råsunda, vilket var det självklara valet.

Det är Huber som ena veckan kan gå ut och säga att ”jag anser att vd:n Jan Scherman leder en kartell. Jag ser ingen anledning att sälja för dem”, för att nästa vecka glatt sälja rättigheterna till TV4 ändå.

Sändning på japansk tid

Det är Huber som försöker pressa allsvenska lag att värva asiatiska spelare. Sedan ska matchtiderna ändras så att de passar japanerna kan titta på allsvensk fotboll på bästa sändningstid.

Och det är om Philipe Hubers företag som Lars-Åke Lagrell säger:

”Kentaro vill svensk fotboll väl”.

Trots det får jag bara lust att skicka in mina 25 brödmärken, och sen bara sitta där med min radio med Ralf Edström på och ingenting annat.

Hopplöst gammalmodigt, javisst.

Men väldigt, väldigt hederligt.