Jag saknar ”Plex” och hans engagemang

SPORTBLADET

Kvantitet före kvalitet?

Frågan väcks en vintersportlördag.

De alpina sändningarna är lågbudget-tv.

”Skidsport är tv-sport för nostalgiker”, avslutade gode kollegan Jonathan Jeppsson sin tv-sportkrönika i går.

Apropå att när damerna kör storslalom så är 60 procent av tittarna över 60 år och på längdåkningen är 66 procent över samma ålderstreck.

Jag själv är född en bit in på 70-talet och gillar utförsåkningen i tv. Även jag kan vara en nostalgiker som gärna minns Ingemar Stenmark, Bojan Krizaj och Andreas Wenzel.

På gott och ont

Nutidens alpina tävlingar och tv-sändningar är däremot långt ifrån Eurovision-signaturen, flygande käppar och avgjort andra åk efter de fem första i omvänd startordning. På både gott och ont.

När TV4 Sport visade damernas slalom från Lienz och SVT sände herrarnas störtlopp från Bormio så kommenterade Janne Blomqvist respektive Johan Ejeborg och Tobias Hellman från Stockholm.

Resurserna blir mindre

Visst förstår jag att med det goda att få se mycket tv-sport kan man få det onda att de enskilda resurserna måste bli mindre.

Ändå längtar jag efter Sven ”Plex” Petterssons engagemang på plats med närvarokänsla, djupkunskap, jagandet av information och intervjuer mitt under tävling, egen tidtagning och resultatkoll.

Sitter de i en studio i Stockholm och kommenterar borde de i alla fall:

1) Ha koll på bilderna – mest förvirrande var när Ejeborg och Hellman till vyer runt den italienska alporten pratade om annat, under genomgång av banan med en hjälmkamera genomförde en telefonintervju om annat, medan startlistorna rullade pratade om ytterligare annat, man visste inte vad man skulle koncentrera sig på.

2) Vara pålästa – vi fick ingen personinformation mer än rabblande av åkarnas tidigare resultat.

Blomqvist ensam vann ändå matchen klart mot Ejeborg och Hellman. Även om det kan vara rörigt när en kommentator är både referent och expert i ett, på samma sätt som när en artikel och krönika blandas ihop.

På förhand var damernas slalom med mycket svenskt deltagande intressantare än herrarnas störtlopp med Hans Olsson iklädd nummerlapp 34. I efterhand hade herrarnas störtlopp med en imponerande insats av Bode Miller segrat före damernas slalom med Anja Pärson som körde sönder skidorna.

Och kom ihåg att Sportbladets alla artiklar heller inte skrivs på plats.

Och kvantitet kan vara kvalitet i sig.