H43 starkast i derbyt

SPORTBLADET

Slog Lugi och gick upp på andra plats

Lund (TT)

Experterna har tippat Hammarby och Lugi som etta och tvåa i serien, och som SM-finalister i vår.

Hammarby leder serien.

Men tvåa är ett annat Lundalag, H43, som vann onsdagens derby mot Lugi med 29–26 (16–12).

En rutinerad 36-åring, Tysklandsproffs under många år, spikade slutresultatet.

– Då kände jag mig som om jag var 15 år igen. Vilken härlig känsla att vara bäst i stan, sade Tomas Axnér, som spelade i Lugi innan han blev utlandsproffs.

En jämnårig i Lugi, Tysklandsproffs även han, men till skillnad från Axnér med massor av landslagsmeriter från Bengan Boys, kunde ha ökat dramatiken fyra minuter före slutet. Men Robert ”Knirr” Andersson drog helt fri bollen i ribban när han skulle kvittera till 27–27.

Det var alltså så spännande som det kan bli.

Linnéll såg brister

Förbundskapten Ingemar Linnéll satt på läktaren och tyckte så här:

– Mycket vilja och kämpa men det finns brister i lagen. Lugi, med många unga födda på 1980-talet, är lätta att läsa in med sitt raka spel. H43 har mer rutin och hade nu ett spel som var mer rörligt. Båda lagens målvakter var upp och ner.

H43 körde över Lugi i den första halvleken och var snabbare och finurligare. Efter pausen vände Lugi på kuttingen, fick till en rörelse i anfallen och tog ledningen för första gången efter nästan 45 minuter, 23–22. Det höll tills laget drog på sig en dubbelutvisning.

Då kom H43 i fart:

– Vi är starka på slutet, det har vi varit i fyra matcher. Kanske beror det på att vi jobbat mycket med det mentala i truppen, sade Axnér.

TT: Hur långt tror du att det här kan bära?

– Ja, det känns som vi har något på gång. Men jag spekulerar inte, vi har bestämt att dela upp serien och ha delmål på vägen till slutspel.

Alingsås störde Hammarby

Rapporterna från Eriksdalshallen väckte förvåning tidigt under kvällen. Hammarby låg under med ett mål mot Alingsås, som bara tagit en poäng. Men det blev inte några poäng i Stockholm heller. Hammarby kom i gång och ledde ett tag med tio mål med bra hjälp av Tobias Karlsson samtidigt som Janne Ekman spikade igen sitt mål. Slutresultatet blev 34–31.

Nykomlingen Trelleborg tog första segern, 28–24 mot Heim. IFK Ystad vann hemma mot Lindesberg, 35–26.

Drott var i gungning mot nykomlingen Ystads IF men lyckades få 26–26 och tog sin första poäng. Sävehof vände och vann mot Guif, 28–27.

Bo Harmby/TT